Jan Christian Vestre (Ap) og Eidskog-ordfører Kamilla Thue (Ap) har lovet 30-70 arbeidsplasser ved Vestres nye møbelfabrikk på Magnor. Men 17 av 23 ansatte er svensker.

Næringsminister Vestre eier 70 prosent av aksjene i The Plus AS, som står bak møbelfabrikken. Firmaet har forretningsadressen sin i Oslo, og er dermed ikke registrert i Eidskog kommune.

Dette har egentlig ikke så mye å si, siden selskapsskatten for de aller fleste bedriftene i lang tid har vært statlig.

Kun 5 av de ansatte er bosatt i kommunen, og både Vestre og hans mor (30 prosent) skattlegges i Oslo. I tillegg er en av de ansatte bosatt i Kongsvinger.

I november 2020 skrev FriFagbevegelse om prosjektet.

Prislappen er 300 millioner kroner. Fabrikken skal fra neste høst sysselsette 30 ansatte og etterhvert opp mot 70 ansatte.

Ikke rart ordfører i Eidskog kommune, Kamilla Thue (Ap) jubler over planene.

– Det er en sann glede å få presentert slike prosjekter av en som vil investere, sier hun.

Planene om en næringspark ble lagt til side og på rekordtid har gravingen startet. Infrastrukturen er snart på plass.

I tillegg skulle det lages en opplevelsespark som skulle komme på TripAdvisor og trekke til seg turister.

– Opp mot 10 000 biler passerer rett forbi her hver dag. Målet er å få de til å stoppe og ta del i en opplevelse, sier Jan Christian Vestre.

Festeavgiften for næringstomten ble ifølge Kapital satt til 1 krone de ti første årene. Vestre har fått 78 millioner kroner i offentlig støtte:

Innovasjon Norge har bladd opp 47,4 millioner kroner, Eidskog kommune cirka 25 millioner og Enova nærmere 5,8 millioner i tilskudd og lån til næringsminister Jan Christian Vestres møbelfabrikk.

Etter at han ble næringsminister, vil ikke Vestre uttale seg om saker som angår selskapet.

Nettavisen

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.