Foto: Rick Bajornas / FN via AP / NTB.

FNs generalsekretær Antonio Guterres er for lengst gått over i en parodi på seg selv.

Den gamle portugisiske sosialisten er havnet på et jernhardt klimakjør, og har under et virtuelt møte lørdag oppfordret verdens ledere til å erklære «klimakrise» for å anspore til handling mot «katastrofal global oppvarming», melder Reuters.

Krisetilstanden skal gjelde helt til «karbonnøytralitet» er oppnådd, mener Guterres. Med tanke på at noe slikt ikke vil oppnås i vår levetid, tar han i praksis til orde for en permanent unntakstilstand. Det lyder kaotisk, og veldig slitsomt i lengden, men kan kanskje forklare den mentale krisen som får folk til å si så mye rart.

Guterres synes det er en skandale at G20-landenes koronakrisepakker betyr mer penger til bransjer som avhenger av fossil energi. Når FN-generalsekretæren svinger seg opp til høyden av sin retoriske potens i kritikken av dette, har resultatet poetiske kvaliteter.

Resultatet av den skisserte politikken vil etter hans oppfatning bli

a mountain of debt on a broken planet.

For et fantastisk uttrykk! Kan det bli dystrere?

Dette kunne ha vært tittelen på albumet til et suicidalt punkband i no-future-klassen på den tiden Guterres var i begynnelsen av tjueårene. Man tar seg i å lure på om han hadde sans for slik musikk i denne formative perioden av sitt liv. Faktum er uansett at Guterres er en punkpoet med litt suicidale undertoner i sin poesi.

Vi vet altfor lite om barndommen og ungdommen til den søplegjengen som utgjør mesteparten av dagens politiske klasse. Det må ha vært mer enn den seksuelle revolusjonen som gikk litt gæernt av sted.

Hvor ble det av de glade og vitale menneskene? Må vi avspises med alle disse deprimerende skikkelsene overalt?

 

Årets julegave! Kjøp Kents bok om klimahysteriet her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂