FNs generalsekretær António Guterres ber igjen om at det opprettes en multinasjonal styrke til å bekjempe gjengveldet og gjenopprette lov og orden i Haiti.

Guterres understreket at han ikke ber om en militær styrke eller en politisk delegasjon, men han appellerte til medlemmene av sikkerhetsrådet og andre land om å handle raskt for å sende en robust internasjonal styrke til Haiti.

Haitis myndigheter har bedt om en slik styrke siden oktober, og Guterres har lett etter et land som er villig til å lede styrken.

To åpenbare kandidater er Canada og USA, men begge har vegret seg. USAs utenriksminister Antony Blinken sa torsdag at USA er engasjert i å finne et land som er villig.

Guterres besøkte Haiti lørdag og fortalte journalistene at væpnede gjenger har kvelertak på befolkningen.

– Det haitiske folket er fanget i et levende mareritt. De humanitære forholdene er mer enn forferdelige, sa han.

FNs Haiti-utsending William O’Neill, som nettopp har rundet av en ti dager lang granskingsreise, sier det trengs mellom 1000 og 2000 politifolk med ekspertise i organisert bandekriminalitet og finansieringen av slik kriminalitet, samt i kidnappinger og arbeid i byer.

Haiti: Kriminelle gjenger tar over hovedstaden

Haiti: Historiske feilgrep bak dagens nød

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.