USAs bistandsetat USAID sender et katastrofeteam til Haiti for å hjelpe landet gjennom en økende humanitær krise som følge av gjengvold.

Eliteteamet, som går under navnet Disaster Assistance Response Team (Dart), skal evaluere behovene og jobbe sammen med USAs ambassade og humanitære organisasjoner for å fordele nødhjelp til de mest sårbare, ifølge en tjenestemann.

Haiti er preget av et anarkisk kaos etter hvert som væpnede gjenger har fått stadig større makt. Blant annet blokkerer de landets største drivstoffterminal og sperrer viktige veier.

Dart-teamene tas i bruk kun i de alvorligste humanitære krisene. De består av hjelpearbeidere med høy kompetanse i krisehåndtering og som er spesialister på å evaluere behov og få fram nødhjelp.

Foreslår FN-resolusjon

Tidligere denne uka innførte administrasjonen til president Joe Biden restriksjoner på utstedelse av visa til gjengledere og sendte et kystvaktskip til landet. USA legger mandag fram forslag til resolusjon i FNs sikkerhetsråd om sanksjoner mot gjengledere.

Men med økende vold og epidemier ber Haitis regjering om mer, inkludert en internasjonal styrke for å bryte blokaden av drivstoffterminalen. FNs generalsekretær har appellert om internasjonal intervensjon for å etablere en humanitær korridor, men hittil har ingen land vist seg interessert i å delta.

FNs ernærings- og landbruksorganisasjon FAO og Verdens matvareprogram WFP advarte fredag om at høy inflasjon og fire uker med blokade av tilgang på drivstoff, arbeid, mat og transport driver landet inn i en stadig dypere krise.

Sult truer

WFP opplyser at matsikkerheten til 19.000 mennesker er truet i Haiti.

– Haiti står overfor en humanitær katastrofe. Landet er på bristepunktet på grunn av underernæring, gjengvold, inflasjon og kolerautbrudd, sier Jean-Martin Bauer, WFPs Haiti-utsending.

4,7 millioner mennesker over hele landet står overfor akutt mat-usikkerhet, mens 1,8 millioner er truet av manglende tilgang til mat. Verst er situasjonen i Cité Soleil-slummen, hvor 19.000 mennesker nå anses for å være i fase 5, det høyeste nivået på den såkalte integrerte matsikkerhetsfase-klassifiseringen (IPC).

Væpnede kamper

I Cité Soleil i hovedstaden Port-au-Prince utkjemper rivaliserende, tungt væpnede gjenger regelrette slag om kontrollen, noe som gjør at beboerne mister tilgangen til arbeid, markeder og helse- og ernæringstjenester.

I den nyeste runden med kamper i Cité Soleil som startet i juli, er over 470 mennesker døde eller savnet.

Også på landsbygda er det mangel på mat, blant annet som følge av lite nedbør og konsekvensene av et jordskjelv som raserte deler av provinsene Grand’Anse, Nippes og Sud.

Kolera

Bekymringen er særlig stor for et voksende kolerautbrudd, og FNs barneorganisasjon Unicef sier at nærmere 100.000 barn under fem år, som allerede lider av akutt underernæring, er særlig utsatt for kolera.

Siden de første tilfellene ble meldt 2. oktober, har det vært 357 antatte tilfeller, hvorav over halvparten gjelder barn under 14 år.

– En av tre som har fått kolera er under fem år. For barn som allerede er svekket av mangel på næringsrik mat, er kolerasmitte, med diaré og oppkast, nærmest en dødsdom, sier Bruno Maes, Unicefs Haiti-utsending.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.