FNs sikkerhetsråd ga mandag grønt lys til å sende en styrke for å bekjempe gjengvolden i Haiti.

Den multinasjonale styrken skal ledes av Kenya, og resolusjonen ble vedtatt med 13 stemmer. To av landene i rådet avsto fra å stemme, Kina og Russland.

Det innføres også en embargo som skal hindre at håndvåpen finner veien til landet. Haitiske representanter har sagt at mesteparten av våpnene som gjengene skaffer seg, importeres fra USA.

Haiti ba allerede for et år siden om hjelp til å håndtere den stadig mer lovløse situasjonen. Det har imidlertid vært vanskelig å finne noen som ville lede innsatsen. I august sa FNs generalsekretær António Guterres at robust maktbruk var nødvendig for å bringe situasjonen under kontroll.

En ny rapport fra FN beskriver en dyster situasjon i Haiti. Gjengene som kontrollerer hovedstaden Port-au-Prince og andre områder, blir stadig mer brutale, ifølge rapporten.

Voldtekt brukes som våpen, snikskyttere er utplassert på hustak for å terrorisere lokalbefolkningen, og folk blir brent i hjel. Samtidig begynner noen vanlige haitiere å danne selvforsvarsgrupper for å kjempe imot, heter det.

Ifølge rapporten har man telt opp 2800 drap mellom oktober 2022 og juni 2023, deriblant på 80 mindreårige.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.