Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule og sliter med enorme sosiale problemer. Den danske statskanalen DR melder at gjengevolden i den karibiske øynasjonen nå har eskalert til et punkt hvor det meste av hovedstaden Port-au-Prince er rammet. I det utvidede byområdet Port-au-Prince bor det nesten 2,5 millioner mennesker. Dette tilsvarer omtrent antallet innbyggere i Stor-Stockholm, så vi snakker om en by på størrelse med Sveriges hovedstad.

Kuler flyr på hvert gatehjørne og folk tør ikke lenger å forlate hjemmene sine.  Dette forteller Alexandre Marceu, som er kommunikasjonsansvarlig for Leger Uten Grenser (MSF) på Haiti. Organisasjonen har vært til stede i landet i mer enn 30 år. «Situasjonen er bekymringsfull. Vi hører veldig ofte skyting i forskjellige nabolag, og det er flere kidnappinger enn noen gang før», sier han. «I motsetning til tidligere har volden nå spredt seg til alle nabolag i Port-au-Prince».

Lov og orden har i praksis brutt sammen mens kriminelle gjenger kjemper om kontrollen over gatene. Mange sivile er fanget i hjemmene sine fordi det er fare for å bli truffet av skudd når de går på gata. «De er fanget i nabolag uten tilgang til rent vann og hvor de lever under svært uhygieniske forhold», sier Marceu. «De mange sammenstøtene mellom væpnede grupper har en enorm innvirkning på den mentale og fysiske helsen til våre pasienter».

Siden 28. februar har et sykehus drevet av Leger Uten Grenser i forstaden Cité Soleil vært fanget i kryssilden flere ganger. «Frontlinjen rykket nærmere og nærmere og mange kuler fløy over sykehuset. Vi fant streifkuler inne på sykehuset», sier Alexandre Marceu. «Pasienter kunne ikke komme inn på sykehuset og noen av dem ble såret av skudd». En 70 år gammel mann ble funnet skutt utenfor sykehuset.

Derfor ble det i forrige uke besluttet å midlertidig stenge sykehuset i Cité Soleil. Det var ikke lenger mulig å garantere sikkerheten til ansatte og pasienter.  Flere av organisasjonens andre sykehus i Port-au-Prince er fortsatt åpne. Ved traumeklinikken behandles for tida 70 prosent av pasientene for skuddskader.

Gjengvold og kidnappinger har økt kraftig siden president Jovenel Moïse ble myrdet i 2021. Haiti har vært ledet av statsminister Ariel Henry siden da, men han har ikke klart å tøyle gangsterne som kontrollerer stadig større deler av hovedstaden. Henry har gjentatte ganger bedt om utplassering av en internasjonal styrke for å hjelpe politiet i kampen mot de kriminelle gjengene. Så langt har ingen land tilbudt å lede en slik styrke.

Fire drept i gjengangrep i Haiti

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.