Haiti går opp i limingen. Kannibaliseringen rammer alt av verdi. Onsdag var det nasjonalbiblioteket. Nasjonens hukommelse slettes. Når den først er borte er den vanskelig å rekonstruere.

Haitis nasjonalbibliotek i hovedstaden Port-au-Prince ble onsdag plyndret av væpnede gjenger, opplyser bibliotekets direktør.

– Jeg ble fortalt at bøllene har tatt med seg institusjonens møbler, sier Dangelo Neard.

Haiti er den vestlige halvkules nest eldste republikk. Nå står landets historie i fare, mener Neard.

– Dokumentsamlingene våre er i fare. Vi har sjeldne dokumenter som er over 200 år gamle og viktige for vår kulturarv, og de risikerer å bli brent eller ødelagt av banditter, legger han til.

I forrige uke ble to universiteter og to helseinstitusjoner angrepet og plyndret.

Kriminelle bander har i årevis herjet i Haiti og kontrollerer nå store deler av landet, inkludert hovedstaden Port-au-Prince.

De siste ukene har situasjonen blitt enda mer kaotisk, med plyndring og ødeleggelse, lik i gatene og økende uro for en gryende sultkatastrofe.

I sentrum av krisen står den beryktede gjenglederen Jimmy «Barbecue» Chérizier. Han truet tidligere med borgerkrig dersom ikke den fungerende statsministeren Ariel Henry gikk av, noe Henry gjorde tidligere denne måneden.

Joe Biden har invitert hundretusener fra slike kannibalsamfunn til USA hvor de gjør gatene og nabolag utrygge. Risikoen for nye terrorangrep regnes for overhengende. Det kan utløse kaos som amerikanernes fiender venter på. Da kan de rykke inn. Problemet er at amerikanerne ikke er sikre på hvilken side deres egne myndigheter står på. De har invitert disse millionene og lar grensen stå vidåpen selv om alle ser at «det renner over».

Vi har andre steder på kloden med tilsvarende kaos. Sudan og Chad er samfunn som ikke får hjelp. De dør i skyggen av Gaza. Problemet er det samme med militser som lever av befolkningen og kjemper mot hverandre. De er som gresshoppesvermer som spiser alt. Slike hærer har vi sett før: Mongolene i Russland. Ingenting vokser der de har fart frem.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.