Frankrike har startet en militær flybro for å evakuere de «mest sårbare» statsborgerne sine fra Haiti. Alle kommersielle flyruter er innstilt som følge av det politiske og sikkerhetsmessige kaoset.

Det er forsvarsdepartementet i Frankrike som organiserer flytransporten. Alle franskmenn som fortsatt er på Haiti blir nå bedt om å ta kontakt med ambassaden sin i Port-au-Prince, som fortsatt er åpen til tross for den vanskelige situasjonen.

Det opplyser forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået AFP, ifølge Le Monde.

Det bor rundt 1 100 franskmenn i Haiti.

Væpnede militser, det som ofte kalles kalt «gjenger» av internasjonal presse, har nå kontroll over store deler av hovedstaden Port-au-Prince. Dette skjer i maktvakuumet som har oppstått etter at statsminister Ariel Henry ble presset av de væpnede gruppene til å gå av tidligere i måneden, og før det er blitt stablet på plass en overgangsregjering.

På toppen av det hele står 1,4 millioner haitiere ifølge FN på randen av hungersnød. NTB melder om at ytterligere 4 millioner er avhengige av matvarehjelp utenfra.

Haiti var en fransk koloni fra 1637 til 1804, da tidligere slaver og andre fattige etterhvert beseiret det franske militæret etter et opprør som hadde vart i rundt 13 år. Landet ble det første i Latin-Amerika og Karibia som frigjorde seg fra sine europeiske koloniherrer.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.