Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.

Landets ressurssvake politi har lenge slitt med å håndtere mektige og tungt væpnede gjenger som har tatt over territorium og vokst seg stadig sterke det siste året. I tillegg har de dannet mektige allianser, blant annet i hovedstaden Port-au-Prince.

De siste månedene har volden spredd seg, blant annet til provinser nord for Port-au-Prince som Artibonite og Centre.

Tirsdag angrep væpnede menn universitetssykehuset i Mirebalais i Centre-provinsen, et av landets viktigste helsesentre, og noen dager i forveien angrep mistenkte gjengmedlemmer en politistasjon i nærliggende Saut-d’Eau.

Volden har tiltatt betraktelig siden leder Jimmy «Barbecue» Cherizier i den mektige gjengalliansen G9 forrige uke sa at han ville velte regjeringen med makt, og tok til orde for en pakt mellom gjenger.

Ifølge FN er over 2400 mennesker drept i voldsbølgen hittil i år, minst 350 i regelrette lynsjinger. Samtidig som det karibiske landet herjes av gjengvold, står det midt oppe i en humanitær og politisk krise. Det anslås at 5,2 millioner haitiere trenger humanitær hjelp, og det er 20 prosent flere enn i fjor.

Valg har ikke vært avholdt siden 2016, og det er store spørsmål rundt legitimiteten til statsminister Ariel Henry. Han ble utnevnt få dager før attentatet på president Jovenel Moïse i juli 2021.

Den dominikanske republikk bygger grensemur mot Haiti

Haiti: Kriminelle gjenger tar over hovedstaden

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.