Minst «et dusin» personer er døde i forbindelse med masseflukten fra et fengsel i Haitis hovedstaden Port-au-Prince, opplyser nyhetsbyrået AFPs journalist.

Hendelsene skal ha funnet sted natt til søndag.

Utenfor fengselet så journalisten lik, hvorav noen har skuddsaker eller skader forårsaket av andre prosjektiler.

Nyhetsbyrået siterer også en person fra den uavhengige organisasjonen Det nasjonale nettverket for beskyttelse av menneskerettigheter.

– Vi har talt mange lik av innsatte, forteller Pierre Esperance.

Haitis regjering opplyser at politiet prøvde å avverge gjengenes angrep mot to fengsler. Angrepene førte til at flere ble såret, både blant ansatte og innsatte, ifølge regjeringen.

Haiti har vært preget av uro i en årrekke, og væpnede gjenger har tatt kontroll over store deler av landet ved hjelp av brutal vold. FN anslår at gjengene kontrollerer opptil 80 prosent av Port-au-Prince.

AP: Minst fem døde

Nyhetsbyrået AP melder om minst fem døde. Blant annet skal tre lik med skuddskader ha ligget ved fengselsporten, som var vidåpen og uten noe synlig vakthold. Ytterligere to lik ble funnet bakbundet et annet sted i byen, men det er uklart om disse dødsfallene er relatert til fengselsstormingen.

Landets regjering har oppfordret til ro under letingen etter de rømte fangene, som har dommer for drap, kidnapping og andre voldelige forbrytelser.

– Politiet har satt inn alle tiltak for å finne de rømte fangene og pågripe de som er ansvarlige for disse kriminelle handlingene samt deres medsammensvorne, slik at ro og orden kan gjenopprettes, skriver informasjonsdepartementet i en melding på X/Twitter.

Flere tusen kan ha rømt

Nøyaktig hvor mange som har rømt, er ikke offentlig kjent. Arnel Remy, en menneskerettighetsadvokat som arbeider inne i fengselet, sier at færre enn 100 av de nesten 4000 som satt fengslet, er igjen bak murene.

Blant dem som valgte å bli værende, var 18 tidligere colombianske soldater som er anklaget for å jobbet som leiesoldater i forbindelse med drapet på Haitis president Jovenel Moïse i 2021.

– Jeg flyktet ikke fordi jeg er uskyldig, sier Francisco Urribe til AP.

Tok gissel

Det meldes også om en fengselsrømming i et annet fengsel i den haitiske hovedstaden, et anlegg som huser rundt 1400 innsatte.

Væpnede gjenger har i tillegg tatt kontroll og vandalisert landets hovedarena for fotball, i tillegg til å holde en ansatt som gissel i flere timer, opplyser fotballforbundet.

Haiti har siden drapet på Moïse i 2021 stått uten en president. Statsminister Ariel Henry, som tok over ansvaret etter drapet, har gjentatte ganger utsatt å holde valg.

Fredag signerte han gjensidige avtaler med Kenyas president William Ruto i et forsøk på å redde planen om å sende kenyansk politi til Haiti.

Haiti erklærer unntakstilstand

Myndighetene i det karibiske landet Haiti har erklært unntakstilstand og innfører portforbud, melder nyhetsbyrået Reuters.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.