Dødstallet etter sammenstøtene i et fengsel i Ecuador er kraftig oppjustert, og mer enn 116 er nå funnet døde. Minst fem av disse har fått hodene skåret av.

Det ble først meldt at 30 ble drept, men etter en dag med leting melder myndighetene at minst 116 er døde og 80 skadd. Myndighetene kaller det den verste fengselsmassakren i landets historie.

President Guillermo Lasso har erklært unntakstilstand i Ecuadors fengselssystem, noe som blant annet tillater regjeringen å sende ut politi og soldater til fengslene.

Lasso var synlig preget da han på en pressekonferanse sa at det som hadde skjedd, var «fælt og trist». Han kunne ikke garantere at myndighetene har fått tilbake kontrollen over fengselet, skriver nyhetsbyrået AP.

Det brøt først ut slåssing mellom kriminelle gjenger i fengselet, som ligger i kystbyen Guayaquil, tirsdag morgen lokal tid. Sammenstøtene varte i mer enn fem timer, og det ble angivelig tatt i bruk våpen, kniver og eksplosiver. Det er gjengene «Los Lobos» og «Los Choneros» som blir gitt skylda.

– Det er beklagelig at fengslene blir gjort til åsted for maktkamp mellom kriminelle gjenger, sa Lasso.

Forferdelige bilder

Det har sirkulert bilder i sosiale medier fra innsiden av fengselet. Der ligger flere titall mennesker døde, og åstedene som ser ut som krigssoner.

Familie og venner av de innsatte i fengselet hadde onsdag samlet seg utenfor, i påvente av nyheter. Flere gråt da de fortalte journalister hvordan deres nære og kjære hadde blitt brutalt drept, skriver AP.

Ifølge Lasso blir det tilbudt krisehjelp til de pårørende. Ved samlingssteder tilbys de mat og psykologhjelp.

Ledy Zúñiga, som tidligere var Ecuadors justisminister og også øverste ansvarlig for rehabiliteringen av landets kriminelle, sier at det aldri noensinne har vært en «hendelse som har vært lignende eller i nærheten av denne».

Hun beklager videre at det ikke er innført tiltak etter lignende hendelser tidligere i år.

Flere sammenstøt

I september angrep mistenkte gjengmedlemmer et fengsel i Guayaquil med væpnede droner, og i juli ble til sammen 21 drept i opprør i fengsler i Cotopaxi og Guayaquil.

I februar ble 79 mennesker drept i voldelige kamper mellom rivaliserende gjenger i flere fengsler.

Lasso sier at regjeringen vil ha fortgang i et program som skal utbedre landenes fengsler. Totalt skal det brukes 24 millioner dollar, tilsvarende drøyt 200 millioner kroner.

Første punkt på lista er investeringer i infrastruktur og teknologi i Litoral-fengselet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.