Ekstrem vold er blitt vanlig innenfor Ecuadors kriminalomsorg, og den er knyttet til rivaliserende bander. I slutten av september ble 118 mennesker drept i det myndighetene beskrev som den verste fengselsmassakren i landets historie. Minst fem ble halshugget. Samlet ble 316 mennesker drept i åtte separate sammenstøt i 2021.

Søndag ble tyve mennesker drept i et ecuadoriansk fengsel. Ti mennesker er såret, fem av dem alvorlig. Flere av de drepte skal være halshugget, ifølge lokale medier. Slaktingen skjedde 3. mars i Centro de Privación de la Libertad N.1 – kjent som Turi-fengselet – i Cuenca, Ecuadors tredje største by.

Skudd ble først hørt rundt klokken 01.30. Det er 1708 innsatte, og fengselet er en høyborg for Los Lobos, en av Ecuadors mektigste bander. Myndighetene setter opprøret i sammenheng med interne stridigheter i Los Lobos.

Rundt klokken 04.00 satte regjeringen inn nasjonalt politi og landets væpnede styrker for å slå ned opprøret. Det klarte de ikke, og fem timer senere sendte luftforsvaret inn fly og ytterligere styrker for å få kontroll over situasjonen, ifølge den ecuadorianske nyhetskanalen GK

Innsatte søkte sikkerhet oppe på takene. I en video kunne man høre innsatte trygle om hjelp.

Ecuadors innenriksminister Patricio Carrillo sier at myndighetene har funnet omfattende «ballistiske bevis» i fengselet. De indikerer at fem typer våpen med militær slagkraft har vært skjult i fengselsveggene og i gulvet.

Utryggheten i fengslene gjenspeiler usikkerheten utenfor. En blodig narkotikakrig har ført med seg en skyhøy drapsrate. Kriminelle bander er begynt å henge døde kropper fra broer etter mønster av de mest bestialske kartellene i Mexico.

Samlet antall drap i Ecuador steg med mer enn 80 prosent ifjor, til 2494, opp fra 1371 i 2020, ifølge offisiell statistikk.

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.