Etter fire dager i retten og etter at advokatene på begge sider hadde lagt frem sine versjoner av hendelsesforløpet, trakk juryen seg igår kveld tilbake før de kom med dommen mot de to nordafrikanerne Youcef Tebbal og hans fetter Mohamed-Amine Yelloule. 

Fortvilte skrik 

Dommen ble forkynt i tung, men fattet stillhet i et fullsatt rettslokale. Underveis ble stillheten brutt av fortvilte rop og senere ukontrollerte skrik fra en tilhører som måtte ledes ut av salen.

Skyldig

Aktor hadde krevd 16 års fengsel for sjåføren av bilen som drepte Axelle Dorier, Youcef Tebbal:

– Han hadde en klar hensikt om å begå vold som resulterte i at Axelle Dorier ble drept, men hadde ikke til hensikt å drepe henne. Han førte bilen som bevirket hennes ulidelige smerter og grusomme død. Jeg tror han angrer sine forferdelige handlinger og jeg tror ikke han vil gjenta dem. 

Domstolen fulgte ikke aktors krav om seksten års fengsel for sjåføren og fem års fengsel inkludert ett år betinget for den andre.

Les om bakgrunnen for drapssaken som klarte å opprøre Frankrike i en tid hvor snart ingen ting opprører oss lenger:

Foreldrene etter drapet på Axelle: – Det franske samfunn er blitt barbarisk

 

Juryen fant både Youcef Tebbal og Mohamed Yelloule skyldig i å ha forårsaket Axelle Doriers død 19. juli 2020. Youcef Tebbal, føreren av bilen, ble dømt til tolv års fengsel mens passasjeren fikk fem års fengsel, hvorav tre betinget. Youcefs far kommenterte at de har i 36 måneder hatt det verre enn Axelles familie.

Er det den multikulturen alles lepper er fylt med?

Advokaten som representerte Axelles familie kritiserte «den uutholdelige kulturen av ansvarsfraskrivelse» samfunnet og de tiltalte representerer. 

– Drapet på Axelle 19. juli 2020 skjedde i et kontinuum av samfunnsoppløsning, av degenerasjon av de relasjoner som binder mennesker sammen uansett hvem de er, uansett opphav, rase, religiøs overbevisning. (…) Dette samfunnet er blitt barbarisk. Den unnskyldende fornektelseskulturen forarmer og ødelegger Frankrike. Er det den multikulturen alles lepper er fylt med?

Vennenes vidnesbyrd

Rettssakens siste dag åpnet klokken 09.30. Dommeren «håpet å være ferdig innen 21.30».

– De kjørte opp på fortauet og meiet ned Axelle og en til. Sjåføren kom ut av bilen. (…) Han sa at han ikke brydde seg om han kjørte over folk. (…) Sjåføren sa at han ville knuse oss, og beviste at han mente det. (…) Axelles kjæreste reddet livene våre ved å dytte oss vekk, deretter ble han selv påkjørt.

– Sjåføren akselererte og han må ha rettet blikket fremover og sett Axelle. Hun falt og han akselererte igjen og da tror jeg ikke hun var synlig for sjåføren. (…) Jeg hørte noen rope at hun var under bilen.

Axelles siste ord

Politiets opptak av Axelles siste ord bare minutter før hun døde hadde en lammende virkning på tilhørerne: 

– Vi er i Park des Hauteurs rett ved siden av basilikaen. En bil har kjørt på et dyr. Kan dere komme?

Axelle var en svært vakker kvinne

Den første av Axelles to år yngre tvillingbrødre vidnet under rettssakens første dag. Fredag var det den andre brorens tur:

– De ødela familien vår og det er veldig vanskelig å høre dem benekte ansvar. Min søster var en svært vakker kvinne, alltid smilende, hun spredte livsglede til alle. Hun hadde mange venner og noen av dem er til stede i dag.

– Jeg hørte at han kjørte på noen og så et lite stykke av min søsters røde kjole. Jeg var bak da bilen ga fart.

– Jeg så røyk. Broren min tenker på spinnende bildekk. Jeg tenker på kjøttstykker. Venner av søsteren min var helt forstenet, ingen svarte meg. En jente ropte at de har knust henne. 

– Jeg ringte broren min. Han fortalte at han hadde funnet Axelle og at hun var død. Jeg løp etter sporene og møtte min mor og bror og venner. Legene kom og bekreftet dødsfallet.

Obduksjonslegens forklaring

Dommeren rådet publikum å vurdere hvorvidt de skulle forlate rettssalen under obduksjonslegens forklaring og vi velger å utelate detaljene.

Legen fant et «mangfold av ganske eksepsjonelle lesjoner, spesielt veitraumer» på Axelle som ble klemt fast under bilens støtfanger og slipt ihjel mot asfalten.

– Det er vanskelig å anslå hvor lenge hun levde, men hun ble gnidd mot veien i flere titalls sekunder. Døden kom ikke øyeblikkelig og det tyder ikke på umiddelbart tap av bevisstheten.

– Hvis hun hadde løsnet de første hundre meterne eller kjøretøyet hadde stoppet, er det god sjanse for at hun kunne overlevd.

Rygget for å løsne den døde

Et teknisk vitne forklarte seg om Axelles plassering mellom bilen og veibanen.

– Under påkjørselen hadde bilen to hjul på fortauet og hadde forhøyet bakkeklaring. Det gjorde at offeret kom under bilen og jakken bandt kroppen fast på undersiden av kjøretøyet. Det er 18 cm mellom bakken og bunnen av støtfangeren. Det er lite, men under akselerasjon heves fronten noe. Etter 800 meter stoppet bilen. Offerets kropp ble koblet ut ved rygging på grunn av «nivåforskjell» på bakken.

Det almindelige barbaris martyrer

Advokaten som representerte Axelles familie henvendte seg direkte til hovedtiltalte i sitt forsvar for det almindelige barbaris martyrer: 

– Du vil aldri kunne føle smerten til Dorier-familien, livet ditt er ikke lagt i grus (…) På et tidspunkt slipper du ut, stifter familie, får barn. 

«Seier» for de tiltalte

De tiltaltes forsvarer betrakter dommen på henholdsvis tolv og fem års fengsel som en seier og vil ikke anke til tross for at de dømtes slektninger gjorde opprør over straffeutmålingen.

Axelles familie er skuffet både over at sjåføren ikke ble tiltalt for drap og den milde straffeutmålingen.

Umiddelbare reaksjoner på dommen

Sosiale medier er full av reaksjoner på dommen. Venner av de dømte skapte uorden i rettsbygningen i Lyon. Journalister som filmet ble truet. Politiet måtte gripe inn og det oppsto surrealistiske scener.

Fruchman har regnet på straffeutmålingen:

– 12 år? Ettergivelse av straff 25 måneder. Ytterligere remisjon 36 måneder. Kan frigis 20. juli 2027. Prøveløslatelse ved halvsonet dom neste år? Ingen ettergivelse for familien:

– Hvis jeg hadde fått vite at Axelle Dorier posthumt ble dømt for å ha lagt seg under bilen, ville jeg ikke blitt overrasket. Georges Jordito

– Etter at dommen var avsagt begynte Youcef Tebbals mor å skrike og slektninger til denne foraktelige familien forsøkte å trenge inn i rettssalen. Finnes det mer motbydelige folk?

– Youcef Tebbal idømt kun 12 års fengsel og passasjeren Mohamed Yelloule to års fengsel. Er en fransk pikes liv intet verdt? Ovenikjøbet starter de et opprør i retten? skriver Damien Rieu.

Mathis Jan kommenterer at skinheads og nynazister ble trukket inn i et forsøk på å trekke ned Axelles bror.

– Det er en skjensel at en advokat kan trekke inn nazisme som unnskyldning og sammenligning med Axelles bror. 

Youcef klaget over situasjonen han havnet i: 

– Jeg er meget påvirket av fengslingen, jeg er redd og traumatisert av historien. Hver aften tar jeg medisin for å falle i søvn.

Hans far tilføyde:

– Han var uheldig, sånn er det bare. Uhellet rammer alltid de gode. Han gjør ikke en flue fortred. Jeg setter meg i Axelles families sted, jeg vet hva det vil si å miste et barn. Det gjør vondt. Men sånn er livet. Å feile er menneskelig, hr. dommer. Vi har antagelig hatt det verre enn Axelles familie.

Anklagemyndighetens bekymringer kom frem da de eksaminerte offerets kjæreste: 

– Er du tidligere militærmann? Er du skinhead? 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.