Foreldrene til den 23 år gamle franske kvinnen Axelle Dorier som i juli 2020 ble overkjørt og slept 800 meter under bilen til hun døde, sier at en minoritet av befolkningen oppfører seg som barbarer og de ødelegger nasjonen.

Arrestasjonene kom etter kort tid, men drapsmennene Youcef Tebbal og Mohamed Yelloule står først nu for retten. 

Ikke anklaget for mord

Drapets grusomme natur utløste ikke bare nasjonale overskrifter, men førte også til omfattende protester og kampanjer i sosiale medier. Den gang erklærte foreldrene at de «ikke næret noe hat» for morderne

De to mennene er anklaget for å ha slept Axelle Dorier 800 meter etter bilen og slipt henne til døde, men ingen av dem er anklaget for mord – og det opprører familien.

– Fripass for drap og voldtekt

Nu som rettssaken omsider kommer opp snakker Axelles foreldre Pierre og Sophie, om den urettferdigheten de har opplevd:

– Når vi ser hva som skjedde Axelle – eller Marin Sauvajon for den saks skyld – ser vi at en barbarisk minoritet ødelegger vår nasjon – og de har fripass til drap og voldtekt. Det er ubegripelig. Det er uutholdelig. 

Marin Sauvajon er en 17 år gammel gutt som grep inn for å forsvare et ungt par da de ble angrepet av en bande gutter for å ha utvekslet et kyss ved en bussholdeplass. Han ble slått fordervet og etterlatt for å dø på gaten. Han overlevde, men forblir alvorlig handicappet.  

– Uforståelig at de ikke er tiltalt for drap

Rettssaken mot Youcef Tebbal og hans fetter Mohamed Yelloulede går fra 17. til 20. januar. Tebbal, sjåføren, er tiltalt for forsettlig vold med døden til følge og påkjørsel. Fetteren er tiltalt for ikke å ha grepet inn for å hjelpe en person i fare. Sjåføren risikerer opp til tyve års fengsel.

Axelles foreldre sier at gitt fakta burde de to mennene tiltales for drap:

– De visste godt at Axelle ble slept med bilen. De kjørte over henne med vitende og vilje.

De to mennene rømte fra åstedet, men meldte seg tre timer senere:

– De flyktet da de fikk vite at politiet var varslet. Det de gjorde er monstrøst. De er barbarer, Axelles liv var uten betydning for dem. Vi forventer at sjåføren får strengeste straff, men passasjeren er like ansvarlig. De hadde ingen rett til å drepe.

Feiret sin 23-årsdag

Axelle feiret sin 23-årsdag i en park i Lyon. Rundt tyve mennesker var tilstede inkludert hennes brødre. 

Det startet med at Axelles venner ringte politiet etter at Tebbal kjørte over hunden til en av dem. Kort tid etter mottok politiet nok en melding om «en bilist som bevisst kjørte over en ung kvinne og slepte henne med seg». 

En rekke øyenvidner beskriver hvordan Axelle ble truffet av Tebbal og at sjåføren akselererte mens han slepte henne etter seg. Hun ble dratt 800 meter og fikk armen revet av.

Broren fant henne

Axelles bror var den første som fant den maltrakterte kroppen.

– Jeg så et stort blodspor og begynte å forstå hva som hadde skjedd, men jeg nektet å tro det. Jo lenger jeg gikk, desto mer blod ble det.

– Jeg ønsket ikke å tro det. Etter rundt 400 meter så jeg masse blod, hår og en del av min søsters kjole. Da kollapset jeg. Jeg kunne ikke bevege meg. Min venn Ilan kom noen sekunder bak og ba meg fortsette, vi måtte finne Axelle, vi måtte hjelpe henne. Vi løp langs sporene til min søsters kropp. Som jeg husker det var jeg den første som kom frem. Jeg huket meg ned og forsto at hun var død. Etterpå ble det uskarpt. Jeg vet at jeg skrek. Jeg ringte politiet, men var helt forvirret, klarte ikke å gjøre meg forstått. Jeg satte meg på fortauet, ikke langt fra min søsters kropp.

– Oppdaget liket i bakspeilet

Tebbals advokat hevder at han med sikkerhet ikke hadde sett Axelle da han kjørte på henne. Han hadde oppdaget liket ved å se i bakspeilet og da skjønte han at han hadde kjørt på noen. Men bilen var ustabil og han stoppet 807 meter fra åstedet. Han hadde ikke gått ut av bilen, men et overvåkingskamera registrerte bilen kjøre inn og ut av kameravinkelen to ganger. Da den kjørte videre registrerte det noe som kunne være et lik. Tebbal hadde blodflekker på skjorten.

– Han må nødvendigvis ha løsnet liket under bilen, konstaterer påtalemyndigheten.

Tebbals far vitnet i retten:

– Youcef stoppet etter 800 meter og da oppdaget han et lik. Han stivnet til et par sekunder før han stakk av for å redde sitt skinn. Han ville ikke gjøre noen fortred, men han var på feil sted til feil tid. Han måtte velge mellom å flykte eller dø da tyve mennesker sto klar til å drepe ham.

– Psykologisk ødelagt

Gabriel Versini-Bullara, Dorier-familiens advokat beskriver familien som «psykologisk ødelagt»:

– I vårt samfunn er angsten presset til sitt klimaks. Det er på tide at de «velmenende» åpner øynene: Det franske samfunn er blitt barbarisk. 

 


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Mesteren og Margarita her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.