Åtte personer ble mandag stilt for retten i Paris, tiltalt for å ha stått bak terroraksjonen i Nice i juli 2016 der 86 mennesker ble drept.

En 31 år gammel tunisier, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, pløyde en lastebil inn i en stor folkemengde som hadde samlet seg på Promenade des Anglais for å se på fyrverkeriet som alltid sendes opp på nasjonaldagen 14. juli.

Terrorhandlingen varte i fire minutter før han ble skutt og drept av politiet. Døde og lemlestede mennesker lå strødd i lastebilens kjølvann over en strekning på nesten to kilometer.

De åtte som ble stilt for retten i Paris, sju menn og en kvinne, er tiltalt for å ha kjent til gjerningsmannens hensikter og for å ha hjulpet ham med å skaffe våpen. De skal også ha bistått ham med andre praktiske forberedelser.

En av de tiltalte, Ramzi Kevin Arefa, kan bli idømt livsvarig fengsel for gjentatte lovbrudd. For de sju andre krever påtalemyndigheten mellom fem og 20 års fengsel.

Spesialbygd rettssal

Rettssaken blir holdt i en spesielt oppbygd rettssal inne i justisdepartementet. Denne ble bygd for rettsoppgjøret mot gjerningsmennene bak terroraksjonene i 2015. I Nice blir rettssaken overført på skjerm inne i byen, slik at familie, venner og berørte kan følge den sammen.

– Jeg er stadig veldig opprørt. Vi har hatt seks år på oss til å lære oss å leve med tragedien. Men arrene er fortsatt der, sier 73 år gamle Danielle Lechailler. Hun er en av mange som har reist sivilt søksmål mot de tiltalte.

Ekstremistiske gruppa IS tok raskt på seg skylden for terrorhandlingen, men fransk politi kunne ikke finne konkrete bevis for at de ytterliggående islamistene, som den gang kontrollerte store landområder i Syria og Irak, sto bak handlingen.

– Det faktum at den eneste gjerningsmannen ikke er her, skaper frustrasjon. Det vil komme mange spørsmål som ingen kan gi svar på, sier Eric Morain, en av bistandsadvokatene.

Antoine Casubolo-Ferro, også advokat for ofrene, sier at de forsøker å forberede sine klienter på at straffeutmålingen mot de åtte tiltalte ikke vil være i samsvar med de etterlattes lidelser.

Sju møter i retten

Av de åtte vil bare sju framstå i retten. Den åttende, Brahim Tritrou, er tiltalt in absentia. Han unnslapp juridisk overvåking i Tunisia, men skal nå være i forvaring i tunisisk fengsel. Bare tre av de åtte sitter fengslet i Frankrike, mens en fjerde bli holdt i forvaring i forbindelse med en annen sak. De tiltalte er tunisiere, fransk-tunisiere og albanere.

– Dette såret vil aldri gro, uansett hva som blir resultatet av rettssaken. Såret er for dypt, sier den konservative borgermesteren i den fransk middelhavsbyen, Christian Estrosi.

Rettssaken er ventet å holde på til midten av desember og er den foreløpig siste i rekken av rettsvesenets oppgjør med islamister som har rammet mål i Frankrike siden 2015. I slutten av juni i år ble 20 personer dømt til fengselsstraffer for ulike grad av deltakelse i angrepene i den franske hovedstaden i november 2015, der 130 mennesker ble drept.

Husk å støtte Document også i sommer:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.