Scenene som utspilte seg da den ecuadorianske presidentkandidaten og korrupsjonsmotstanderen Fernando Villavicencio ble drept, skildres av et vitne som skrekkfilmaktige.

Folk skal ha løpt i panikk da det voldsomme angrepet ble utløst.

– De avfyrte 30 til 40 skudd med maskingevær. Vi så sårede falle til bakken. Jeg vet at flere ble truffet, og tragisk nok også Fernando, forteller Villavicencios onkel, Galo Valencia, til journalister.

– Det var som om vi befant oss i en skrekkfilm. (NTB)

Drapet skal være utført av utenlandske statsborgere tilknyttet organiserte kriminelle grupper, sa regjeringen i Ecuador tidligere i dag, ifølge Reuters.

The Telegraph knytter drapet til albanske gangstere som smugler kokain til europeiske land.

The gang alleged to be behind the murder has close ties to Albanian factions that ship cocaine to the UK, as well as to Mexican drug cartels.

Ecuador har historisk sett vært et relativt trygt og stabilt land i Latin-Amerika, men kriminaliteten har eksplodert de siste årene, på grunn av colombianske og meksikanske narkotikakarteller, som har infiltrert lokale kriminelle gjenger, ifølge BBC.

Villavicencio har anklaget representanter for myndighetene for å samarbeide med organisert kriminalitet. Den drepte kandidaten er en tidligere fagforeningsleder, og startet sin politiske karriere i det venstreorienterte Pachakutik Party. Men han skal ha beveget seg mot høyresiden, skriver The Guardian. Partiet hans var Movimiento Construye som omtales som sentrum-konservativt av Wikipedia.

Politibeskyttelse

Villavicencio var tidligere journalist og motstander av korrupsjon. Presidentvalget er 20. august, og kandidaten var under beskyttelse fra politiet etter trusler fra den en kriminelle gjengen Los Choneros.

Den 59 år gamle Villavicencio hadde nettopp forlatt en skole hvor han holdt et politisk møte, og hadde satt seg inn i bilen sin da skytingen startet.

– Det var mange skudd. Noen trodde til og med at det var fyrverkeri, forteller Carlos Figueroa, en venn av Villavicencio.

Ifølge Figueroa var det nettopp på grunn av trusler fra organiserte kriminelle at Villavicencio forsøkte å holde valgkamparrangementene sine for lukkede dører.

En mistenkt døde senere av skadene han ble påført i en skuddveksling, og seks andre er så langt arrestert, ifølge statsadvokatens kontor.

Ni personer, inkludert en kandidat til parlamentet og to politimenn, ble skadet.

Villavicencio var åpen kritiker av daværende president Rafael Correa, som styrte landet fra 2007 til 2017, og han ble dømt til 18 måneders fengsel for ærekrenkelser mot Correa. Villavicencio flyktet til et urfolksområde i Ecuadors del av Amazonas og ble senere innvilget asyl i Peru.

I 2017 ble Villavicencio valgt inn i nasjonalforsamlingen, der han satt til mai i år.

Ecuadors president Guillermo Lasso har erklært 60 dagers unntakstilstand i hele landet etter drapet på Villavicencio.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.