Daniel Noboa, Ecuadors 48. president, ble 13. april gjenvalgt for en full fireårsperiode med 56,1 prosent av stemmene. Valgdeltagelsen var høy, og Noboa er av valgmyndighetene erklært som vinner til tross for at Luisa González, venstresidens kandidat, hevder at det har foregått valgfusk og har krevd ny opptelling.
Daniel Noboa representerer en ny generasjon i ecuadoriansk politikk. Han har en konservativ, Trump-inspirert agenda med fokus på næringsliv og befolkningens sikkerhet.
Hard tilnærming til kriminalitet
Noboa er bare 37 år gammel. Hans far, Álvaro Noboa, er en milliardær og bananmagnat som fem ganger stilte som presidentkandidat uten å vinne.
Politisk beskrives Noboa som forretningsvennlig og konservativ med en hard tilnærming til kriminalitet – hvilket var et sentralt tema under valgkampen.
Landets nest yngste president noensinne
Noboa representerer det konservative partiet Acción Democrática Nacional. Han ble valgt inn i Ecuadors nasjonalforsamling i 2021 og satt til den ble oppløst under «muerte cruzada»-krisen:
President Guillermo Lasso oppløste 17. mai 2023 nasjonalforsamlingen midt under en riksrettssak mot ham selv for korrupsjon.
Noboa vant presidentvalget i 2023 som landets nest yngste president noensinne, en overraskelse gitt hans begrensede politiske erfaring og mangel på et etablert partiapparat.
Korstog mot narkososialismen
Foran valget i 2023 ble en av presidentkandidatene, Fernando Villavicencio, myrdet. Noboa omtales som en viderefører av Villavicencios «korstog mot korrupsjon og narkososialisme».
Mordet på presidentkandidaten: Ecuador har tapt sin barrière mot narkososialismen
Nedadgående drapsrate
Noboa har erklært «intern væpnet konflikt» mot narkotikakartellene og kriminelle grupperinger, og har satt inn militæret under innenlandske sikkerhetsoperasjoner.
Han godkjente en kontroversiell politiaksjon mot Mexicos ambassade for å pågripe den korrupsjonsdømte tidligere visepresident Jorge Glas og overføre ham til et høysikkerhetsfengsel.
Nært forhold til Donald Trump
Tiltakene har så langt ført til en nedgang i drapsraten fra 46 til 38 pr. 100.000 innbyggere. Underveis er Noboa blitt kritisert for brudd på menneskerettigheter og overgrep i fengslene.
Noboa har et nært forhold til Donald Trump. Han har søkt tettere samarbeid med USA i kampen mot narkotikakriminaliteten og vil tillate amerikanske militærstyrker å operere fra en ny marinebase i Manta.
Konservativ bølge
Gjenvalget gir Noboa mulighet til å implementere sine reformer over en lengre periode og befester den konservative bølgen i det i lang tid sosialistisk dominerte Latin-Amerika. Flere land har valgt ledere som står for markedsøkonomiske reformer og en hard linje mot kriminaliteten.
I El Salvador har Nayib Bukele transformert landet fra et av de farligste i verden til et turistparadis tryggere enn vårt naboland Sverige.
USA med oppdaterte reiseråd: El Salvador er tryggere å besøke enn Sverige
Trump har styrket latinamerikansk høyreside
Gjenvalget av Donald Trump i USA forventes ytterligere å styrke høyrekreftene i et Latin-Amerika hvor venstresidens «narkososialisme» jevnt har tapt terreng siden storhetstiden for et tiår siden.
Ledere som Jair Bolsonaro (Brasil, 2019–2022), Javier Milei (Argentina), Nayib Bukele (El Salvador) og Daniel Noboa (Ecuador) deler Trumps nasjonalistiske anti-etablissement-retorikk.
Colombia neste?
I Colombia, hvor det er ventet presidentvalg i 2026, hyller konservative politikere Trumps fokus på sikkerhet og anti-sosialisme og ser ham som en modell for å gjenvinne makten efter fire år med Gustavo Petro fra den mørke venstresiden.