Daniel Noboa lykkes som 35-åring der hans far har mislykkes fem ganger: Han er valgt til Ecuadors president – den yngste noensinne. Han omtales som høyreorientert og lovet i seierstalen å «gjenoppbygge et land som er plaget av vold, korrupsjon og hat» efter halvannet tiårs venstreorientert styre.

De unges kandidat

Overraskelsesmannen Noboa vant søndag annen runde av Ecuadors presidentvalg med 52,30 prosent av stemmene.

Venstresidens motkandidat Luisa Gonzalez hadde 47,7 prosent av stemmene da «mer enn 90 prosent av de validerte stemmene på nasjonalt nivå var talt opp. Valgmyndigheten CNE vurderer resultatene som ugjenkallelige og at Ecuador har valgt Daniel Noboa som president», sa lederen for CNE, Diana Atamaint.

– Tid for å rydde opp

Noboa gikk i august overraskende videre til annen valgomgang. Hans rolige og ukonfronterende stil har gjort ham populær – særlig blant yngre velgere. Aldersgruppen 18 til 29 år utgjør en tredjedel av velgerne.

Luisa González som var håndplukket av den tidligere venstreorienterte president Rafael Correa, har akseptert nederlaget og gratulert Noboa som lover en tøff linje mot voldskriminalitet og kokainsmugling, problemer som har vokst landet over hodet i Correas periode.

Bananmillionær

Noboas politiske karriere begynte i 2021 da han vant en plass i nasjonalforsamlingen og ble leder for kommisjonen for økonomisk utvikling. Han er utdannet i USA og arving til en formue bygget på bananer. Faren Álvaro Noboa leder et konglomerat som omfatter 128 selskaper i flere titalls land. Han er Ecuadors rikeste mann og har stilt som presidentkandidat fem ganger uten å lykkes.

Den nye presidentens embedsperiode varer bare til mai 2025. Nasjonalforsamlingen ble oppløst i mai da det ble innledet riksrettssak mot forgjengeren Guillermo Lasso.

Én av kandidatene myrdet

Årets presidentvalg var preget av at en av presidentkandidatene, Fernando Villavicencio ble myrdet onsdag 9. august. Han var særlig kjent for sin kamp mot korrupsjon og narkososialisme. Han anklaget daværende president Correa for forbrytelser mot menneskeheten og for det ble han idømt 18 måneders fengsel for ærekrenkelse.

Mordet på president­kandidaten: Ecuador har tapt sin barrière mot narko­sosialismen

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.