NTB

Seks menn ble drept i et fengsel i Ecuador fredag. Ifølge fengselsmyndighetene var de alle mistenkt etter drapet på en presidentkandidat i sommer.

Fernando Villavicencio tidligere journalist og medlem av nasjonalforsamlingen, ble skutt og drept etter et valgkampmøte i hovedstaden Quito 9. august.

Seks colombianere ble pågrepet samme dag, mistenkt for drapet, mens en sjuende ble drept i skuddveksling med politiet. Senere har flere andre blitt pågrepet.

Fredag ble seks menn drept i fengselet i storbyen Guayaquil. Ifølge det statlige fengselsbyrået SNAI er dette seks colombianske borgere som sitter i varetekt, mistenkt for å ha hatt en rolle i attentatet.

Kaller inn sikkerhetsrådet

President Guillermo Lasso fordømmer drapene i en melding på X. Han bedyrer at saken ikke skal dysses ned eller dekkes over.

– Her skal sannheten komme fram, skriver han.

Lasso melder også at han kommer til å avbryte en utenlandsreise og kalle inn landets sikkerhetsråd til et ekstraordinært møte om situasjonen.

Lasso er for øvrig avtroppende president i Ecuador, som velger hans etterfølger i høst. Luisa Gonzalez fikk 33 prosent av stemmene i første valgrunde i august, og møter Daniel Noboa til en andre valgrunde 15. oktober.

Militæret satt inn

Militæret ble satt inn for å få kontroll over situasjonen i Guayaquil fredag, ifølge fengselsmyndighetene.

Drapene fredag er de siste i en lang rekke dødelige fengselsopptøyer i landet. Konflikter mellom gjenger med koblinger til karteller i Colombia og Mexico har kostet over 430 fengselsinnsatte livet siden 2021, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Villavicencio ble etter alt å dømme drept fordi han tok kampen opp mot korrupsjon og organisert kriminalitet. Få timer før drapet hadde han lovet å rense politiet for alle som er kjøpt og betalt av de kriminelle gjengene.

Noen dager i forveien ble han truet på livet av en av Ecuadors mektigste bandeledere.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.