Greta Thunberg. AP Photo/Scott Garfitt

Hun har utløst en verdensomspennende protestbevegelse basert på mye skrik og kanskje noe mindre innhold. Nå vil klimaaktivist Greta Thunberg heller begynne å studere.

Thunberg ønsker nå å gi megafonen videre til andre aktivister, opplyser NTB-TT.

Hun blir heller ikke å se på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i Egypt. Hun mener at COP-møter stort sett er en arena for verdensledere til å score PR-poeng og drive med «grønnvasking». Å gå på toppmøter og møte verdensledere er heller ikke noe hun liker særlig godt.

– Det er knapt mulig å protestere der, sier Thunberg.

Ingen tidligere møter med mektige ledere har gitt henne mer håp for fremtiden. De har heller gjort henne mer pessimistisk, forklarer Thunberg.

Hun mener mangelen på kunnskap hos verdens mektigste mennesker er sjokkerende. Hun kommenterer imidlertid ikke sin egen kunnskap.

Thunberg har blitt kritisert for at hun ikke engang har fullført videregående skole. Likevel mener hun at hun er tilstrekkelig kompetent til å kommentere andres manglende innsikt på krevende fagfelter som fysikk, geologi, meteorologi og andre realfag som ligger til grunn for klimavitenskapen.

Vitenskapen

«Hør på vitenskapen», har vært Thunbergs viktigste budskap, uten å komme nærmere inn på sitt eget, nokså begrensende forhold til nettopp vitenskap.

Hun har utvidet sitt budskap over tid:

– Vi må også lytte til historier og erfaringer fra mennesker som er mest berørt av klimakrisen, understreker hun.

Men nå er hun lei. Fire år etter at skolestreiken hennes ga gjenlyd rundt om i verden, føler Thunberg at hun bør tre til side.

– Det er på tide å overlevere megafonen til dem som faktisk har historier å fortelle. Vi trenger nye perspektiver, sier hun.

Mange vil være enig i dette siste, men kanskje ikke helt på den måten Greta selv ser for seg.

Ugitt sin egen klimabok

Thunberg har i høst fått utgitt en bok om klima, en samling tekster som har til hensikt å gi et «bredt og dyptgående bilde av klimakrisen».

I tillegg til Thunbergs egne tanker inneholder boken 100 tekster fra en rekke eksperter, filosofer og forfattere, blant dem forsker Michael Oppenheimer, økonom Thomas Piketty og forfatter Naomi Klein.

Lunken til kunstverk-protester

Den siste tiden har klimaaktivister limt seg fast i, eller kastet suppe, potetmos eller kaker på kjente kunstverk rundt om i Europa.

Greta Thunberg er forsiktig med å karakterisere disse protesthandlingene, men hilser protester og sivil ulydighet velkommen.

– Vi er i en nødsituasjon. Jeg tror at sivil ulydighet, hvis vi gjør det riktig og ingen blir skadd, er noe vi må gjøre mer av. Men det er viktig at det ikke gjør mer skade enn nytte, understreker hun, i et sjeldent øyeblikk av noe som kan minne om voksen tankegang.

Vil gjerne studere

19 år gamle Thunberg går nå siste året på videregående. Hva hun skal gjøre etter endt skolegang, er ennå ikke bestemt, men hun har ønsker om å studere videre.

– Gjerne noe som har med samfunnsspørsmål å gjøre, sier hun. Ikke realfag, altså.

Hun har uansett tenkt å drive med en form for aktivisme i fremtiden også. Å skrive er også noe hun kan tenke seg å fortsette med.

– Jeg liker det. Det føles som noe du kan gjøre uansett hva annet du gjør. Vi må få ut budskapet nå, raskt, og vi må nå ut til mange mennesker. Alle som kan skrive og har mulighet til det, mener jeg bør bruke muligheten til å øke bevisstheten om klimakrisen, avslutter hun.

Dermed er bordet dekket for at andre foreldre kan pushe frem sitt barn til å bli verdens nye, unge «klimaguru». Det kreves ingen utdannelse, bare store doser frekkhet og et omfattende PR-apparat i ryggen.

Les også: 

Klimasaken er ren politikk, Greta

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.