Rop om oppmerksomhet: Greta Thunberg deltar i nok en klimademonstrasjon. Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB

Klimaaktivisten Greta Thunberg opplever at klimaspørsmålet er satt på sidelinjen i svensk valgkamp. Dermed er også hun selv havnet i skyggen, noe hun trives dårlig med.

Søndag skal svenskene velge ny nasjonalforsamling. Energipriser, høye levekostnader og gjengkriminalitet har vært hete debattemaer under valgkampen, mens klimaendringene har fått langt mindre oppmerksomhet, skriver NTB.

Den tidligere medieyndling Greta Thunberg har lenge vært borte fra rampelyset, og verken hun selv eller hennes hjertesak om klimaet fikk særlig fokus i svensk valgkamp. Det tar hun nokså tungt:

– Klimakrisen er blitt mer eller mindre oversett i denne valgkampen. I beste fall er det blitt redusert til et spørsmål om energi. Så vi har mye å gjøre, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Hun gjorde et forsøk på å blåse liv i medieinteressen rundt de påståtte menneskeskapte klimaendringene i forbindelse med det svenske valget, og stilte fredag i en «klimaprotest» sammen med hundrevis av andre i sentrum av Stockholm.

Dette var i all hovedsak ungdommer, opplyser NTB.

Jo yngre og mindre livserfaring og kunnskap, jo større klimaengasjement, synes å være formelen.

– Jeg protesterer fordi det å kun stemme ikke er nok, sier Thunberg, og kritiserer politikerne for manglende handling.

– Akkurat nå er det ingen av de politiske partiene som leverer, sier hun, åpenbart skuffet.

Thunberg er blitt 19 år gammel og har for første gang stemmerett i et valg, men hun sier at hun ennå ikke har bestemt seg for hvilket parti hun vil stemme på. Ingen av dem snakker jo noe særlig om henne for tiden.

De siste årene har oppslutningen om det grønne Miljöpartiet vært nedadgående, et parti som naturlig skulle vært hennes førstevalg. På flere målinger har det ligget rundt sperregrensen på 4 prosent. De siste målingene viser en oppslutning på mellom 4,5 og 7,9 prosent. Men det er altså ikke sikkert at Thunbergs stemme havner her, ifølge hennes egen uttalelse.

Det er naturlig å trekke paralleller til Norge.

Heller ikke norske MDG og deres tidligere medieomfavnede frontfigurer nyter «god, gammel» oppmerksomhet hos sine  mange venner i pressen. I likhet med i Sverige er hele den etter hvert noe loslitte klimafortellingen i ferd med å havne i politikkens baklekse.

I tider preget av krig, strømkrise og inflasjon, vil fort «problemer» som klimasaken bli av mindre betydning for velgerne. Man har rett og slett viktigere og mer følbare saker å bekymre seg om. Klima er blitt en konstruert luksusproblem man kan dille med i gode tider.

Dette gir seg ikke minst utslag i at partiet MDG nå synes nokså fast parkert under sperregrensen i meningsmålingene. De virker utgått på dato, i likhet med saken de har bygget sin eksistens på.

Les også: 

– Jeg tror ikke på pavinne Greta Thunberg

 

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.