MDGs nestleder Arild Hermstad. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Valget ble en formidabel nedtur. MDG hadde som mål å få 7 prosents oppslutning i valget, men havnet under sperregrensen. Nå har partiet foretatt sin egen evaluering av fiaskoen.

NTB melder om saken:

– Vi ble for krasse, vi klarte ikke å få fram våre egne løsninger og ble litt for gode til å karakterisere de andre partiene, sier nestleder Arild Hermstad til NRK.

Ved høstens valg hadde Miljøpartiet De Grønne (MDG) som mål å få 7 prosents oppslutning, men endte til slutt opp på 3,9 prosent. Med det var partiet 1700 stemmer unna å nå sperregrensen som ville ha sikret dem langt flere enn de tre stortingsrepresentantene de endte opp med.

Skuffelsen var til å ta og føle på under partiets valgvake. Man forsøkte riktignok å fremstille det som positivt at man hadde fått flere stemmer enn ved tidligere stortingsvalg. Men ingen observatører var i tvil om at dette var en fiasko for partiet.

I august og september fikk MDG henholdsvis 5,5 prosent og 4,9 prosent på gjennomsnittet av de nasjonale målingene, ifølge Poll of polls. Det vil si at man lå an til et langt bedre resultat enn det som ble valgresultatet, blant annet ville man ha sikret seg viktige utjevningsmandater ved å kommer over sperregrensen på 4 prosent.

Etter valgskuffelsen fikk Arild Hermstad i oppgave å lede partiets interne evaluering.

– Vi så at etter FN-rapporten kom, så gikk vi voldsomt fram på meningsmålingene. Vi satte dagsorden, vi fikk nesten 3.000 nye medlemmer, så det er klart at vi kunne hatt en bedre plan for de siste 14 dagene, sier Hermstad.

Utviklingen etter valget har heller ikke vært særlig mye å juble over for MDG. Til tross for massivt, nærmest religiøst betont mediefokus på klimasaken i forbindelse med møtet i Glasgow, har partiet sunket jevnt og trutt på målinger utover høsten (se link til egen sak under). Luften er ute av MDG-ballongen.

Mange vil mene at MDG er i alvorlig krise, og at det muligens rett og slett ikke lenger er er noe grunnlag for dette partiet hos norske velgere.

At partier oppstår, vokser en periode, og så forsvinner mer eller mindre i glemselen, er historisk sett ikke et ukjent fenomen, verken i norsk eller andre lands politikk.

Les også:

Faller videre nedover: MDG er taperen i nok en måling

 

Kents bok er mer aktuell enn noensinne, legg den gjerne  under juletreet:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Ny, viktig utgivelse fra Document Forlag – perfekt som julegave:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.