Vanessa Nakate fra Uganda og Greta Thunberg fra Sverige. Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Stortingsrepresentant for MDG, Lan Marie Berg, nominerer to klimaaktivister til Nobels fredspris. Samtidig «nominerer» hun seg selv og et politisk svekket MDG til en dose ny oppmerksomhet.

MDG-profilen Lan Marie Berg har nominert svenske Greta Thunberg og Vanessa Nakate fra Uganda.

NTB melder om saken.

Berg sier de to klimaaktivistene taler på vegne av en hel generasjon.

– Begge to begynte å demonstrere alene utenfor parlamentene i Sverige og Uganda, men har inspirert millioner til å bli med, sier Berg.

Nakate har ifølge Lan Marie Berg vært særlig opptatt av å vise hvordan den såkalte klimakrisen skal stanses, noe hun mener er viktig for å utrydde sult og fattigdom, og oppnå likestilling for kvinner over hele verden..

Det er ikke første gangen Greta Thunberg nomineres til Fredsprisen. Faktisk har hun vært nominert fire ganger tidligere, uten å få den. (Se sak under).

Også i fjor ble hun nominert av MDG, da av Rauand Ismail, som nominerte henne sammen med klimastreikerne Fridays For Future.

Mange vil mene at Thunbergs kandidatur blitt svakere for hvert år som går. Det skjer i takt med at hennes profil og popularitet svinner noe hen, samtidig som at hele klimasaken blir mindre og mindre viktig for andre enn rene aktivister blant politikere og journalister.

Enkelte vil tolke Lan Marie Bergs nominasjon av Thunberg i år som et forsøk på både å blåse liv i klimasaken og det som later til å være et politisk døende MDG.

Ikke minst kan Lan Marie Berg selv trenge en viss revitalisering som politiker, det har vært nokså stille om henne etter at hun høsten 2021 ble stortingsrepresentant.

Les også: 

Greta Thunberg nominert til Nobels fredspris for fjerde år på rad

Bestill fra Document forlag:

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.