Odds-favoritten: Klimaaktivist Greta Thunberg. Foto: Lisi Niesner / Reuters / scanpix

Det gir svært beskjeden avkastning å satse på at Greta Thunberg blir tildelt årets Nobels fredspris. 16-åringen er storfavoritt hos bookmakerne.

Ingen av bettingselskapene gir deg mer enn 1,66 ganger innsatsen om du satser på Greta, og at det er hennes navn som proklameres om åtte dager.

Seks ulike bettingselskaper lar deg vedde på hvem som vinner fredsprisen, ifølge Nettavisen, og selskapene som tror mest på Greta er Unibet og 888sport, som gir 1,33 i odds.

SVs Lars Haltbrekken nominerte Thunberg til prisen, sammen med partikollegaene Mona Fagerås og Freddy André Øvstegård. Han er ikke overrasket:

– Thunberg er en av dem som har gjort aller mest de siste årene for å skape globalt engasjement rundt klimakrisen, med de sikkerhetspolitiske konsekvensene den vil ha.

Fredsaktivist Fredrik S. Heffermehl er ikke like overbevist.

– Det er klart at klimaarbeid er utrolig viktig, men Nobels testamente handler om nedrustning, og favorittboken hans «Ned med Våpnene» skal faktisk feire 130-årsjubileum få dager før årets pris annonseres i neste uke. Nobels vei til fred har ikke Thunberg snakket noe om, sier han til Nettavisen.

Det er 301 nominerte til årets fredspris, 223 enkeltpersoner og 78 organisasjoner.

Disse fem har bookmakerne mest tro på:

  • Greta Thunberg, svensk miljøaktivist.
  • Abiy Ahmed, Etiopias statsminister. Ahmed har blant annet fått i stand en formell fredsavtale med nabolandet Eritrea. Han har også opphevet unntakstilstanden og satt i gang demokratiske reformer.
  • Jacinda Ardern, New Zealands statsminister. Etter terrorangrepet i Christchurch tidligere i år markerte hun seg ved å ta på seg hijab, og sa at de muslimske innbyggerne i landet ikke var «noen av oss», men at de «er oss».
  • Raoni Metuktire. Raoni tilhører urbefolkningen i Amazonas, og kjemper for å bevare regnskogen.
  • Pave Frans. Det argumenteres med at paven har vendt den katolske kirken i en mer liberal retning og har jobbet mot fattigdom.

Vinneren kunngjøres på Nobelinstituttet i Oslo fredag 11. oktober.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂