Pave Frans, nå også som klimaekspert. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino, file

Nok en gang er pave Frans nominert til fredsprisen, denne gangen av KrF-politiker Dag Inge Ulstein. Han mener paven har gjort så mye for klimaet, pluss mye annet Ulstein synes er bra.

Det er nesten vanskelig å ta det seriøst, men KrFs Dag Inge Ulstein har ifølge NTB faktisk nominert pave Frans til Nobels fredspris. Han begrunner nominasjonen blant annet med pavens engasjement for å løse klimakrisen.

Mange vil lure på hva dette angivelig så fantastiske engasjementet består i, annet enn regelmessig sutring i offentligheten om at «det ikke blir gjort nok» for å redde verden fra en påstått krise.

Det vil også være naturlig å stille spørsmål om hvilken klimafaglig kompetanse paven bygger sine utspill på.

Med hvilken sikkerhet kan han, av alle, fortelle verden hva som er rett og galt i et så komplisert og omstridt spørsmål med basis i avansert naturvitenskap?

Er han fysiker? Geolog? Meteorolog? Solforsker? Eller har han bare latt seg overbevise av lettvinte, udokumenterte påstander i avisoverskriftene?

Hva har paven sagt om sannsynligheten for at menneskelige CO2-utslipp er en ledende faktor for klimautviklingen, sett opp mot historiske CO2-verdier og klimavariasjoner? Har han utgitt en vitenskapelig betenkning om spørsmålet?

Dette burde fremgå klart av Dag Inge Ulsteins nominasjon.

Dessverre har antagelig pave Frans klimafaglige kunnskaper på nivå med skoleavhopper Greta Thunberg, og hans synspunkter bør vurderes på linje med hennes. Det vil si: ikke tas på alvor i det hele tatt.

Men Ulstein legger i stedet til at også pavens arbeid for fred og forsoning var viktig for nominasjonen.

– Dette gjelder ikke bare fred mellom stater, men også forsoning og fred mellom enkeltmennesker og mellom folkegrupper med ulik bakgrunn. Dette gjør han ved å konsekvent sette verdier som barmhjertighet, medlidenhet, kjærlighet, nestekjærlighet, tilgivelse og ydmykhet på dagsordenen.

Med andre ord er det en slags «helhetsvurdering» som ligger bak denne nominasjonen, Ustein vil bare så inderlig gjerne at paven endelig får denne prisen, forstår vi.

Det er ikke første gang noen forsøker å presse igjennom en fredspris til denne venstreorienterte aktivisten i pavedrakt.

Pave Frans var ifølge NTB favoritt blant oddsmakerne til å vinne fredsprisen også i 2014. Den gang var han nominert av det argentinske parlamentet på grunn av sitt fredsarbeid i Syria. Til slutt gikk prisen til Malala Yousafzai.

Med tanke på hva pavens «fredsarbeid i Syria» resulterte i, var det antagelig like greit.

Ingen pave har så langt blitt tildelt Nobels fredspris. Mange vil håpe at ikke denne figuren blir den første.

Riktignok har den norske Nobelkomiteen gjort mye merkelig, men et så til de grader pinlig bomskudd kan de vel neppe finne på å levere?

Les også:

Frans paver løs om ting, han ikke har forstand på

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.