Christian Tybring Gjedde har nominert USAs president Donald Trump til Nobels fredspris 2021. REUTERS / Leah Millis/ NTB Scanpix

Bare noen uker etter å ha bidratt til å formidle fred mellom Israel og De forente arabiske emirater (UAE), er president Trump nominert til Nobels fredspris i 2021. Nominasjonen ble sendt inn av Christian Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant for Frp.

– Jeg er ikke en stor Trump-tilhenger. Komiteen bør se på fakta og dømme ham etter fakta – ikke etter hvordan han oppfører seg noen ganger. Folk som har mottatt fredsprisen de siste årene har gjort mye mindre enn Donald Trump. For eksempel gjorde Barack Obama ingenting, sier Tybring-Gjedde i et eksklusivt intervju med FOX News

I nominasjonen hyller Christian Tybring-Gjedde Trump for hans innsats for å løse langvarige konflikter over hele verden.

– For sin fortjeneste tror jeg han har gjort mer for å prøve å skape fred mellom nasjoner enn de fleste andre nominerte til fredsprisen,» sa Tybring-Gjedde, som også er leder for den norske delegasjonen til NATOs parlamentariske forsamling, til Fox News.

Tybring-Gjedde sa i sitt nominasjonsbrev til Nobelkomiteen at Trump-administrasjonen har spilt en nøkkelrolle i etableringen av forholdet mellom Israel og De forente arabiske emirater.

«Som det forventes at andre Midtøsten-land vil følge i De forente arabiske emirater, kan denne avtalen være en game changer som vil gjøre Midt-Østen til en region med samarbeid og velstand,» skrev han i følge nyhetskanalen.

Det er andre gangen Christian Tybring-Gjedde nominerer Donald Trump til Nobels fredspris. I 2018 nominerte han Trump for håndteringen av Nord-Korea og samtalene med landets leder, Kim Jong-un. Mens forrige nominasjon ble levert i samarbeid med partifellen Per-Willy Amundsen, står Tybring-Gjedde i år alene om å nominere den amerikanske presidenten.

Den fornyede kontakten med Nord-Korea ble også påpekt i årets nominasjon. Tybring-Gjedde påpeker at Trump har klart det ingen annen amerikansk president siden Jimmy Carter har klart – å ikke starte en krig eller trekke USA inn i en internasjonal væpnet konflikt.

– Trump har brutt en 39 år lang rekke av amerikanske presidenter. Den siste presidenten som klarte å unngå å gjøre det, var fredsprisvinner Jimmy Carter, sier han.

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.