Den russiske opposisjonsleder Alexei Navalny er blant mange nominerte til Nobels fredpris. Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File.

Ved midnatt natt til mandag utløper fristen for å nominere kandidater til Nobels fredspris for 2021. En rekke stortingsrepresentanter har meldt sine forslag. Noen er mer realistiske enn andre.

NTB opplyser at alle medlemmer av nasjonalforsamlinger kan foreslå kandidater til Nobels fredspris. I 2020 var det Frp-representanten Christian Tybring-Gjeddes nominasjon av USAs daværende president Donald Trump som fikk mest oppmerksomhet.

– Faktisk fikk den nominasjonen større medieoppmerksomhet i desember i fjor enn pristildelingen til Verdens matvareprogram, opplyser direktør Kjersti Fløgstad ved Nobels Fredssenter til NTB.

Menneskerettighetsaktivister og pressefolk

I år håper senteret at det blir mer oppmerksomhet rundt fredsarbeid. Stortingsrepresentantene ser ut til å ha fulgt deres oppfordring.

Tre stykker har valgt seg den russiske menneskerettighetsforkjemperen Aleksej Navalnyj som kandidat: Venstres Ola Elvestuen og Høyre-representantene Mathilde Tybring-Gjedde og Peter Christian Frølich.

– Navalnyj er den klareste stemmen for menneskerettigheter og demokrati i Russland nå. Han er en modig frihetsforkjemper som fortjener all anerkjennelse vi kan gi ham», skriver Elvestuen i en epost til NTB.

Tybring-Gjedde og Frølich har også nominert den hongkongkinesiske demokratiforkjemperen Martin Lee Chu-ming.

– Martin Lee har fått kallenavnet «demokratiets far» i Hongkong. Han etablerte Hongkongs første demokratiske parti i 1990 og har dedikert sitt liv til å kjempe for demokrati og menneskerettigheter i Hongkong og Kina, skriver Mathilde Tybring-Gjedde i en epost til NTB.

Også Elvestuen har foreslått aktivister fra Hongkong. Sammen med Terje Breivik og Jon Gunnes har han nominert det uavhengige nettstedet Hongkong Free Press. Journalister og pressefrihet er et gjentakende tema.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har nominert den filippinske journalisten Maria Ressa og Høyres Sveinung Stensland foreslår organisasjonen Reporters Without Borders.

Blant de mer kuriøse er Trine Skei Grandes nominasjon av de såkalte faktasjekkerne i The International Fact-Checking Network. Det omstridte Faktisk.no inngår i dette.

Mange kan nominere

SVs Petter Eides nominasjon har vakt stor oppmerksomhet. Han foreslår den amerikanske Black Lives Matter-bevegelsen.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg velger å gjøre som i fjor, og nominerer Nato til fredsprisen. Han mener Nato «bare ved sin eksistens har bidratt til å unngå væpnede konflikter i lang tid».

Venstres Carl-Erik Grimstad har nominert vaksineorganisasjonene Cepi og Gavi, mens partikollega Solveig Schytz har valgt seg speiderbevegelsen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes nominerer Folk-til-folk-samarbeidet i Barentsregionen, som inkluderer ishockeyklubben Kirkenes Puckers.

Stortingsrepresentanter er ikke de eneste som kan nominere kandidater til fredsprisen. Blant de andre kategoriene med nominasjonsrett er universitetsprofessorer innen flere fag. Dag Øistein Endsjø, som er professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo, har nominert den britiske antropologen Jane Goodall og FNs naturpanel IPBES.

Margunn Bjørnholt ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har nominert feministen og miljøaktivisten Marilyn Waring fra New Zealand.

Direktør Kjersti Fløgstad ved Nobels Fredssenter påpeker at ikke alle nominasjoner oppfyller kriteriene.

– Det mange ikke vet, er at å bli nominert ikke betyr at man oppfyller kriteriene for å få prisen. Det innebærer heller ingen anerkjennelse fra Nobelkomiteens side, sier hun.

Har du ennå ikke lest denne?  

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi setter stor pris på din støtte:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.