Favoritt: Mahbouba Seraj i Afghan Women’s Network. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL

Spekulasjonene omkring tildelingen av årets fredspris er i gang. Lederen for fredsforskningsinstituttet Prio tror prisen vil deles av to menneskerettsaktivister.

Når det nærmer seg utdeling av Nobels Fredspris, blir det gjerne en spekulasjoner om hvem som kommer til å vinne.

Direktør Henrik Urdal i fredsforskningsinstituttet Prio er tidlig ute med sitt tips, og mener at Nobelkomiteen kommer til å feire 75-årsdagen for menneskerettserklæringen og gi fredsprisen til en menneskerettsaktivist i år.

NTB melder om saken.

Det er 75 år siden Menneskerettserklæringen ble vedtatt av FN. Urdal tror Nobelkomiteen kommer til å markere det.

Selv om mye av verdens oppmerksomhet er rettet mot Ukraina, tviler Urdal på at det blir en pris direkte knyttet til denne konflikten i år. Det begrunner han med at de to foregående års priser har vært knyttet til dette.

Han spår en delt pris til de to kvinnelige menneskerettsaktivistene Narges Mohammadi fra Iran og Mahbouba Seraj fra Afghanistan.

– De representerer en av de aller viktigste sakene. Det er i år 75 år siden verdenserklæringen for menneskerettigheter. Det er en anledning til å peke på dette. Både Iran og Afghanistan er land og områder hvor kvinners rettigheter er satt voldsomt under press, sier Urdal.

Andre favoritter som nevnes: 

* FNs spesialrapportør for urfolksrettigheter Victoria Tauli-Corpuz og Juan Carlos Jintiach, som koordinerer internasjonalt samarbeid med COICA, en sammenslutning av alle de nasjonale urfolksorganisasjonene i Amazonas.

* FNs øverste domstol, Den internasjonale domstolen i Haag.

* Myanmars ambassadør i FN, Kyaw Moe Tun, og Myanmars nasjonale overgangsråd.

* Human Rights Data Analysis Group.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er også nominert, av FrPs Christian Tybring-Gjedde:

– Grunnen til at jeg har nominert Jens Stoltenberg er fordi han har klart å samle Nato i en veldig viktig og krevende tid, som kanskje er den største krisen siden andre verdenskrig. Han har opptrådt veldig diplomatisk, men likevel vært tydelig på viktigheten av å gi våpendonasjoner til Ukraina, og at denne krisen er en eksistensiell konflikt hvor Ukrainas overlevelse vil være avgjørende for freden i Europa, sa Tybring Gjedde tidligere i år.

Andre som er foreslått, er blant annet Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og klimaaktivisten Greta Thunberg.

Vinneren annonseres tidlig i oktober, og utdelingen foregår i Oslo tidlig i desember.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.