Kommentar

Den norske nobelkomiteen avgjorde idag (mandag) hvem som er årets fredsprisvinner. Pave Johannes Paul II stikker seg ut som en mulig vinner, for sitt «fredsengasjement» og det faktum at det kan være for seint snart. Stein Tønnesson, leder for Fredsforskningsinstituttet, har paven som sin favoritt. Han sier følgende til nyhetsbyrået AFP: «I am sure that the committee would have preferred to award the prize to a Muslim, but there is no Muslim candidate who to the same degree as the Pope has sent a message of peace in connection with the war in Iraq.»
Paven er tilhenger av pseudo-fred, noe som også har gjort ham popular på den politisk venstresiden i Norge. Tønnesson framholder i et intervju med NTB også Pavens arbeid for «aktivt samarbeid mellom ulike religioner og kirkesamfunn». Nyreligiøsiteten på venstresiden er noe av det mest interessante som skjer for tiden!
Det er mange grunner til å ikke gi Paven fredsprisen. Tony Blair hadde vært et ypperlig valg, men med det politiske klima som nok dominerer Nobelkomiteen og miljøet rundt, er det vel ingen grunn til å vente at Blair er valgt. Mindre kontroversielt burde det være å gi prisen til en russer som Sergej Kovaljov, mannen som hadde overoppsyn med menneskerettighetene i Tsjetsjenia men gjorde jobben litt for godt etter Kremls syn. Det siste ville være et valg som kunne rette den internasjonale oppmerksomheten mot Tsjetsjenia igjen. Vesten har sviktet tsjetsjenerne, uten unntak. En årsak skal være nødvendigheten av å ha Russland med i kampen mot terror, men det må åpenbart være flere grunner – verken Frankrike eller Tyskland har gjort noe for freden i Tsjetsjenia, det har kanskje å gjøre med motstanden mot Irak-krigen. Et bedre valg enn paven ville det også utvilsomt være å gi prisen til en iransk opposisjonell. En mann som er nominert, Hashem Aghajari, er politisk fange i Iran. Det finnes også andre iranske kandidater som fronter kampen for menneskerettigheter og frihet i Iran, og da ville komiteen også ha dekket behovet for en muslimsk kandidat. Det finnes også kinesiske opposisjonelle som kunne være et utmerket valg.
Faren er at Nobelkomiteen i sin iver etter å demonstrere mot USA, som i fjor, velger bort kandidater som bedre hadde fortjent prisen. Vi får vite hva den har bestemt seg for 10. oktober.
Ole Danbolt Mjøs leder Nobelkomiteen. Øvrige medlemmer er Berge Furre, Kaci Kullmann Five, Sissel Rønbeck og Inger Marie Ytterhorn.