Den iranske kvinneforkjemperen Narges Mohammadi er tildelt Nobels Fredspris. Det vil garantert bli oppfattet som en provokasjon av regimet i Teheran. Mohammadi sitter i fengsel. Berit Reiss-Adersen var helt klar på at dette var en støtte til opposisjonen som vil ha forandring med fredelige midler: Frihet for alle.

Mohammadi er fengslet 13 ganger og dømt fem ganger. Til sammen er hun dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag, sier Nobelkomiteens leder.

– Mohammadi er fortsatt i fengsel når jeg snakker nå, sier Berit Reiss-Andersen.

Hun knyttet tildelingen direkte til opprøret etter at Mohsen Ahmadi ble drept.

«Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2023 skal gå til Narges Mohammadi for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle», heter det i begrunnelsen fra Nobelinstituttet.

Reiss-Andersen viser også til fengslingen av aktivisten Mahsa Ahmadi som døde i moralpolitiets varetekt. Det utløste voldsomme demonstrasjoner.

– Demonstrantenes slagord, «kvinne – liv – frihet», er dekkende for Narges Mohammadis’ innsats og dedikasjon, sier hun. (NTB)

 

Tildelingen er utvilsomt den modigste siden Liu Xiabo fikk prisen. Den utløste en boikott av Norge for Kinas del og Norge lå i fryseboksen i flere år før Erna Solberg fikk tint forholdet ved å love – skriftlig – at Norge aldri mer skulle tråkke Kina på tærne.

Teheran har ikke samme makt. Men prestestyret vil oppfatte det som at Norge tar parti for opposisjonen.

Reiss-Andersen utfordret prestestyret direkte da hun sa:

– Under mottoet deltok flere hundre tusen iranere i fredelige protester mot myndighetenes brutalitet og kvinneundertrykking. Prestestyret slo hardt ned på protestene. Mer enn 500 demonstranter ble drept, sier Nobelkomiteens leder.

Senest torsdag kom det melding om en ung jente som ligger i koma etter å ha møtt moralpolitiet. Regimet har gått på offensiven og straffer jenter med dårlig tildekning svært hardt. Moren ble anholdt og fikk ikke besøke datteren.

Regimet ble skremt over de voldsomme og omfattende demonstrasjonene som oppsto da Mahsen Ahmadi ble drept i fengsel. Det rystet regimet. Det tror det kan vinne ved vold, men det sies at folk ikke lenger er redde. Nå har det iranske folk fått en håndsrekning fra Nobelkomiteen. Denne prisen vil bli lagt merke til.

Også blant motstanderne. Kina vil se på tildelingen som nok et eksempel på indre innblanding.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.