Ali og Kiani Rahmani etter å ha lest opp foredraget til moren, fredsprisvinner Narges Mohammadi, i Oslo Rådhus. Foto: Javad Parsa / NTB

17 år gamle Kiana og Ali tok imot fredsprisen på vegne av sin fengslede mor. En tom stol markerte tydelig Narges Mohammedis fravær.

Fredsprisvinnere Narges Mohammedis sitter i fengsel i Iran, og prisen ble delt ut i hennes fravær.

Over den tomme stolen der hun skulle sittet, hang et stort portrett av Mohammedi, med håret flommende nedover skuldrene. Uten hijab, som hun kjemper innbitt mot.

Nettopp kampen mot det islamistiske regimet i Iran er bakgrunnen for at hun ble tildelt fredsprisen, og er også grunnen til at hun sitter i fengsel.

NTB – Anna Nesje melder om saken.

Da hennes datter Kiana inntok talerstolen for å lese første halvdel av morens Nobel-foredrag, som er skrevet bak murene, begynte hun med noen ord på farsi.

– Kvinne, liv, frihet. Jeg skulle ønske min mor var her, så hun kunne ta imot prisen selv. Jeg og Ali, vil i hennes sted lese talen hennes, før hun fortsatte på fransk.

– Verden må reagere

I nobelforedraget ber den iranske fredsprisvinneren verden reagere. Hun sier vestlige regjeringer ikke må forsinke demokrati og menneskerettigheter ved å vedta strategier som bidrar til å videreføre det iranske regimets styresett.

Mohammadi skriver at intet dokument er blitt krenket så mye som Verdenserklæringen om menneskerettigheter.

– Det ser ut til at i en globalisert verden blir enten menneskerettigheter respektert internasjonalt, eller så vil brudd på menneskerettigheter fortsette å spre seg over landegrenser, sier hun.

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen sa i sin tale at Narges Mohammedi har betalt en høy pris for fredsprisen.

– Hun har ikke kunnet gjøre karriere som fysiker og ingeniør. I flere tiår har hun blitt trakassert, og hun har blitt arrestert 13 ganger, sa hun.

Nektet å ta på hijab

Ifølge Reiss-Andersen var Mohammadi like sterk i sin kamp da hun nylig hadde behov for helsehjelp i fengselet. Hun har slitt med flere alvorlige helseproblemer.

Nylig fikk hun tilbud om høyst nødvendig legehjelp på et sykehus mot at hun tok på seg hijab.

– Hun nektet og innledet en sultestreik. Til slutt ble hun fraktet til sykehuset for en kort undersøkelse under strenge sikkerhetstiltak – men uten å bruke hijab. Hun har en urokkelig besluttsomhet. Selv når hun er fratatt alt, greier hun å mobilisere viljestyrke og mot nok til å gjøre seg gjeldende, sa Reiss-Andersen.

Håp om frihet

Fredsprisvinneren avslutter sitt foredrag, smuglet ut fra fengselet, med et håp om at friheten skal seire, uttrykt med sønnen Alis stemme på flytende fransk:

– Jeg er overbevist om at frihetens og rettferdighetens lys skal skinne kraftig på Iran. Da skal vi feire demokratiets og menneskerettighetenes seier over tyranni og autoritært styre, og sangen om folkets triumf i Irans gater skal gi gjenklang over hele verden.

Ali kalte søsteren tilbake på talerstolen for å motta applausen sammen.

Det iranske regimet bedriver ikke bare undertrykkelse og vold på hjemmebane.

Det er også engasjert i samarbeid med islamistiske terrorgrupper som Hamas, Hizbollah og Houtiene, og dermed delaktig i mye av det som i dag pågår av old, krig og grusomheter i verden.

Inntrykket av dette regimet bedres ikke av at det også forsyner Russland med mange av de dronene russerne bruker til å bombe i Ukraina.

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.