Den iranske prisvinneren Narges Mohammadi som i dag er fengslet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Vinneren av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, må nok en gang møte i retten i Teheran. Igjen skal det dreie seg om hennes kritikk mot islamistregimet.

Dersom hun blir dømt, risikerer Mohammadi å bli overført til et nytt fengsel utenfor Teheran, ifølge familien hennes.

Iranske fengsler er beryktet for inhuman behandling av de innsatte, noe blant annet Amnesty flere ganger har dokumentert.

NTB-AFP melder om saken mandag ettermiddag.

Rettssaken starter tirsdag i den iranske hovedstaden, litt over en uke etter at Mohammadis familie tok imot Nobels fredspris i Oslo på vegne av den fengslede regimekritikeren.

Det er ikke kjent nøyaktig hva anklagene mot Mohammadi går ut på, men ifølge familien er de knyttet til hennes regimekritiske aktiviteter inne i Evin-fengselet.

I Iran tillates ingen opposisjon. Landet er et av verdens verste og mest brutale diktaturer, der dødsstraff for «politiske forbrytelser» (regimekritikk) ikke er uvanlig. Ellers praktiseres også, i islamistisk ånd, middelaldersk justis i form av pisking.

I løpet av de siste tjue årene har Mohammadi vært fengslet 13 ganger og dømt fem ganger. Til sammen er hun dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag for sin opposisjon til det iranske regimet.

Les også: 

Narges Mohammedis datter: – Jeg skulle ønske min mor var her

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.