Sveriges utenriksminister Tobias Billström. Foto: Javad Parsa / NTB

Rettssaken mot Johan Floderus, som har sittet fengslet i over 600 dager i Iran, har startet, opplyser Sveriges utenriksminister Tobias Billström.

Den svenske EU-tjenestemannen Floderus ble pågrepet i Iran under en feriereise sammen med venner 17. april 2022. 33-åringen skal ha blitt anklaget for spionasje, men hittil er ingen tiltalepunkter mot svensken blitt offentliggjort.

NTB-TT-AFP melder om saken.

– Jeg er i dag blitt informert om at rettssaken mot Johan Floderus er innledet i Teheran, skriver Billström i en sms til det svenske nyhetsbyrået TT lørdag.

– Sveriges chargé d’affaires var på plass i domstolen, men ble nektet retten til å være til stede under rettssaken, fortsetter Billström.

Sverige har reagert på dette og bedt om tillatelse til å være til stede når rettssaken fortsetter.

Isolasjon og lystortur

I seks uker etter pågripelsen fikk verken familien eller den svenske regjeringen noen som helst informasjon om hvor Floderus befant seg eller hvordan han hadde det.

Først i juli i fjor opplyste Iran at en svenske var pågrepet og anklaget for spionasje. Fem måneder etter pågripelsen fikk han treffe den svenske ambassadøren.

Amnesty International har opplyst at Floderus er blitt dårlig behandlet i det beryktede Evin-fengselet i Teheran. Det er også her årets mottaker av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, sitter fengslet.

Floderus er ifølge menneskerettsorganisasjonen blitt utsatt for langvarig isolasjon og lystortur. Cellen hans har tidvis vært opplyst døgnet rundt, noe som har bidratt til at svensken har fått store smerter, angst og søvnvansker, ifølge Amnesty.

– Det finnes ingen som helst grunn til å holde Johan Floderus frihetsberøvet, enda mindre er det grunn til å stille ham for retten. Dette har både Sverige og EU uttrykt svært tydelig overfor representanter for Iran, skriver Billström til TT.

Mulig press mot Sverige

Pågripelsen fant sted kort tid etter at en livstidsdom ble gitt til iraneren Hamid Noury i Sverige, for forbrytelser begått i krigen mellom Iran og Irak..

Flere eksperter mener Iran bruker svensken for å få Noury utlevert til Iran.

I september i år bekreftet EUs utenrikssjef Josep Borrell pågripelsen og navnga svensken. Borrell understreket at unionen jobber hardt for å få løslatt Floderus.

– På hvert diplomatiske møte på alle nivåer har vi tatt opp saken. Vi stopper ikke før han er fri, sa utenrikssjefen.

En talsperson for det iranske rettsvesenet sa på samme tid at den svenske statsborgeren har «begått forbrytelser på territoriet til den islamske republikken Iran».

Forholdet mellom EU og Iran er blitt betydelig forverret de siste årene. Det skyldes både Irans våpenleveranser til Russland og økt bekymring for menneskerettsbrudd.

EU har vært kritisk til iranske myndigheters voldelige håndtering av protestbølgen for kvinnerettigheter, demokrati og frihet i kjølvannet av Mahsa Aminis død i september 2022.

EU har innført flere sanksjoner mot Iran både som følge av våpenleveransene og undertrykkelsen av demonstranter.

Kjent metode

Iran har i lang tid brukt arrestasjoner av utenlandske statsborgere som forhandlingskort for å sikre løslatelser av egne borgere eller frigivelse av midler frosset på utenlandske kontoer.

Dette er en metode som systematisk benyttes av diktaturstater, også Kina, Nord-Korea og Russland har arrestert andre lands borgere basert på det som fremstår som fiktive anklager.

Dette gjøres for å få pressmidler til å oppnå ulike politiske mål, som hevn for et eller annet eller få utlevert egne borgere som sitter arrestert i andre land.

For borgere i vestlige nasjoner anses det mer og mer tilrådelig å holde seg unna slike land, både som feriemål og mål for andre reiser.

Les også: 

Spiontiltalt canadier dømmes til elleve års fengsel i Kina

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.