Fangeutvekslingen mellom Sverige og Iran får hard kritikk fra flere hold. Dette melder SVT.

I helga fikk Johan Floderus og Saeed Azizi komme tilbake til Sverige etter å ha sittet fengslet i Iran. Til gjengjeld ble iraneren Hamid Noury, som sonet en livstidsdom i Sverige etter å ha blitt dømt for svært grove lovbrudd, benådet og løslatt.

Kristersson om hjemvendte svensker: – De har opplevd helvete på jord

Avtalen får derimot kritikk fra flere grupper, deriblant eksil-iranere som kjenner det islamske regimet og dets brutalitet.

Advokat og forfatter Dana Pourkomeylian mener at dette var en for høy pris å betale. Med løslatelsen har regjeringen undergravd det svenske rettssystemet, hevder hun.

«Vi har sviktet de tusenvis av familiene og de tusenvis av ofrene som ble massakrert i Iran på grunn av Hamid Noury», uttaler hun.

«Ved å møte regimet på denne måten mener jeg først og fremst at man har utsatt alle andre svensker for ytterligere risiko i framtida. Neste gang terrorregimet vil ha noe fra Stockholm, vil de bare kidnappe en annen svenske», sa Pourkomeylian under en debatt i nyhetsprogrammet Aktuellt på SVT.

Linda Jerneck, lederskribent i avisen Expressen, synes derimot at en fangeutveksling var det beste av to dårlige alternativer. «Vi snakker om to svenske statsborgere som ble arrestert utelukkende fordi de har svensk statsborgerskap. De har ikke begått noen andre lovbrudd», påpeker hun.

Jerneck understreker også at det i Floderus tilfelle ikke forelå noen reiseråd til Iran da han reiste dit i 2022. Hun sier det var en feil av regjeringen å ikke utstede et slikt råd i 2019, da Hamid Noury ble arrestert.

«Iran har en lang historie med det som kalles gisseldiplomati. Jeg mener at den svenske regjeringen hadde et ekstra ansvar for å få ham fri».

Dana Pourkomeylian kjøper imidlertid ikke Jerneks argument med tanke på Irans historie med undertrykkelse og diktatur.

«Iran er ikke et sted man drar på ferie. Dette er velkjent i begge disse personenes tilfeller. Så jeg mener at når man veier de ulike verdiene opp mot hverandre, er det Sveriges interesser som bør settes først».

Khamenei: Sverige er i krig med islam

Ahmadreza Djalali, en KI-forsker som er dømt til døden, ble ikke inkludert i fangeutvekslingen, noe hans kone har kritisert.

Statsminister Ulf Kristersson (M) svarer på kritikken på vegne av den svenske regjeringen: «Det er en forferdelig situasjon. Men vi gjorde alt vi kunne for å få ham ut også», sier han til SVT. «Til syvende og sist var vårt valg enten å hente hjem de som kunne hentes hjem, eller å la alt falle fra hverandre. Og å etterlate Johan og Saeed i iransk fengsel. Det er den brutale sannheten».

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.