Den svenske diplomaten Johan Floderus er i Iran tiltalt for å ha spionert til fordel for Israel. Blir han dømt risikerer han dødsstraff, men rettssaken sees også i sammenheng med at iraneren Hamid Noury er dømt til livstid i Sverige for forbrytelser begått i krigen mellom Iran og Irak. Pågripelsen av Floderus fant sted kort tid efterat iraneren fikk sin livstidsdom.

Efterretningssamarbeid med sionistregimet

Johan Floderus ble arrestert på Teherans internasjonale flyplass i april 2022. Han har uten domfellelse sittet fengslet i Teheran i mer enn 600 dager. Han var i ferd med å forlate landet for å reise tilbake til Sverige da han ble anholdt.

Rettssaken mot Floderus startet lørdag 9. desember i Teheran. Tiltalen lyder på «verdensomspennende korrupsjon» og «omfattende aktivitet mot rikets sikkerhet og efterretningssamarbeid med sionistregimet», skriver France 24.

– Den tiltalte motarbeidet Den islamske republikk Iran aktivt ved å samle informasjon til undergravende prosjekter til fordel for sionistregimet, ifølge aktor.

Grunnløst

Sveriges utenriksminister Tobias Billström deler ikke aktors betraktning: 

– Det finnes ikke noe som helst grunnlag hverken for å holde Johan Floderus fengslet eller for å stille ham for retten.

Ifølge svenske Aftonbladet var Floderus ikke i diplomatisk ærend i Iran, men på ferie. Avisen mener arrestasjonen sannsynligvis er iscenesatt for å tvinge frem en fangeutveksling av Floderus mot Hamid Noury som altså i 2022 ble dømt til livsvarig fengsel for minst hundre drap, hovedsakelig på politiske fanger, folkerettsbrudd og trusler om å kidnappe svenske statsborgere.

Svensk EU-diplomat stilles for retten i Iran

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.