NTB

Nok en svensk-iraner er pågrepet Iran, bekrefter svensk UD. Tre andre menn med svensk statsborgerskap sitter alt fengslet i landet.

Ifølge svensk UD ble mannen, som er rundt 60 år gammel og har både svensk og iransk pass, «tilsynelatende uten grunn» pågrepet i slutten av november.

Mannens identitet er ikke offentlig kjent, men departementet bekrefter at de er i kontakt med familien hans.

Onsdag ble Irans chargé d’affaires i Stockholm kalt inn på teppet i svensk UD, som krever øyeblikkelig løslatelse av de fire svenske statsborgerne.

Blant dem som er fengslet, er EU-diplomaten Johan Floderus. Han har sittet i varetekt siden april 2022, anklaget for å ha spionert for Israel. Det kan resultere i dødsstraff.

Svensk-iranske Ahmedreza Djalali, som tidligere jobbet som forsker i katastrofemedisin ved Karolinska Institutet utenfor Stockholm, har sittet fengslet i Iran siden 2016.

I 2017 fant en iransk domstol ham skyldig i å ha gitt opplysninger om to iranske atomforskere til den israelske etterretningstjenesten Mossad. Begge forskerne ble senere likvidert.

Djalali ble dømt til døden, og han ble innvilget svenske statsborgerskap i februar 2018.

Svenske myndigheter hevder at både Floderus og Djalali er uskyldige og at fengslingen av dem er politisk motivert.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.