Bildet: Fremdeles er det ayatollah Khomeinis system og ånd som råder i Iran. Det er ingen fundamental oppmykning. Mange har fått en brutal oppvåkning når de etter mange år i Vesten har begynt å tro at regimet er blitt mer moderat.

Ett kjennetegn på autoritære regimer er at de ikke respekterer at deres innbyggere kan bli borgere av andre land. Av en eller annen grunn ser ikke Vesten at dette er et angrep på deres suverenitet. Den svensk-iranske forskeren Ahmad-Reza Djalali var på hjembesøk og ble fengslet.

Han har stått frem på tv og tilstått at han ga informasjon om landets atomprogram til Israel. Dermed er en dødsdom så godt som garantert. En fremmed makt drepte flere iranske atomforskere. Men spørsmålet man må stille, er: Hvis Djelali var skyldig, hvorfor skulle han være så dum at han dro hjem? Han vet godt hva regimet er i stand til. Han vet også at de fabrikkerer bevis når de har behov for en forræder.

Igjen og igjen ser vi at iranere som er blitt borgere av andre land, blir brukt som brikker av Teheran. Behandlingen, i dette tilfelle av en svensk statsborger, burde si alt om hva slags regime Iran ligger under for.

Dødsdommen mot en svensk-iransk forsker som er anklaget for spionasje, er opprettholdt i Irans høyesterett.

Irans riksadvokat Abbas Jafari Dolatabadi sier at Ahmad-Reza Djalali har tilstått å ha gitt utenlandske etterretningsorganisasjoner hemmelige dokumenter om Irans atom- og forsvarsprogram, og informasjon om iranske atomforskere.

Han sier ifølge det iranske nyhetsbyrået at Djalali ga fra seg dokumentene og opplysningene i bytte mot penger og svensk statsborgerskap. Han sier ingenting om når henrettelsen skal finne sted.

Djalali, som bor i Sverige og har arbeidet i Italia og Belgia, ble pågrepet i april i fjor, mens han var på besøk i hjemlandet Iran.

Amnesty International anklager iranske myndigheter for å ha presset ham til å tilstå ved hjelp av tortur og trusler.

Djalali sto i forrige uke fram på iransk tv og sa han hadde gitt opplysninger om Irans atomprogram til landets erkefiende Israel. Han er også beskyldt for å ha hjulpet israelske agenter med å drepe to iranske atomforskere. (NTB-DPA)

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!