Mohsen Fakhrizadeh. Foto: Twitter

Lederen for Irans atomprogram Mohsen Fakhrizadeh (59) ble fredag drept i en forstad til Teheran. Irans utenriksminister Javed Zarif anklager Israel for å stå bak drapet.

Fakhrizadeh som var tilknyttet Irans revolusjonære korps – de væpnede styrkene som står direkte under Irans presteskap ved Ayatollah Khamenei.

Fakhrizadeh har i årevis vært den antatte hovedmannen bak Irans program for å utvikle egne atomvåpen, et program som offisielt ble nedlagt i 2003. Han var tilknyttet Irans revolusjonære korps (IRGC), det iranske presteskapets egne væpnede styrker som eksisterer side om side med Irans nasjonale forsvar. Omstendighetene rundt drapet er noe uklare, men initielle rapporter går ut på at den god bevoktede mannens bil først ble truffet av en bombe, før bilen så ble angrepet av væpnede menn.

Fakhrizadeh was a senior Iranian Revolutionary Guards Corps (IRGC) officer and headed Iran’s nuclear weapons project. He was a professor of physics at the Imam Hussein University in Tehran and was former head of Iran’s Physics Research Center (PHRC).

The semi-official Fars News Agency, affiliated with Iran’s elite Revolutionary Guards, stated that Fakhrizadeh was injured in the attempted assassination and later died in the hospital.
«News sources say a scientist has been the victim of an assassination attempt in an armed attack by unknown people on his team of bodyguards,» Iranian state television said in rolling coverage of the incident. (Jerusalem Post)
På Twitter er det mange som merker seg at Fakhrizadeh ble drept nesten på tiårs-dagen for drapet på en annen iransk atomekspert, som ble drept 29. november 2010:

Saken kan ha forgreninger til Sverige:

Den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali ble av en iransk domstol i 2017 dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i å ha gitt opplysninger til Mossad om to iranske atomforskere som ble drept. Djalali er ennå ikke henrettet. (NTB)

Svensk-iraner døds­dømt for spionasje for Israel: – Nå skal jeg henrettes

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.