Iran fortsatte onsdag, for tredje dag på rad, drone- og rakettangrepene mot iransk-kurdiske opposisjonsgrupper nord i Irak. Minst 13 ble drept og 58 skadet i onsdagens angrep. Angrepene sees som regimets svar på de voldsomme protestene som har spredd seg i Iran, etter at den  døde i moralpolitiets varetekt den 16. september.

Onsdagens angrep var igjen rettet mot landsbyer vest for Sulaymaniya, en hovedsaklig kurdisk befolket by med nærmere en million innbyggere. Det høye antallet sårede kommer som en følge av at tusenvis av iranske kurdere har flyktet inn i den irakiske delen av Kurdistan, der de huses så godt som mulig av irakisk-kurdiske slekt og venner på den irakiske siden av grensen. Det Iran omtaler som terrorister er for kurdene deres frihetskjempere, kjent under navnet Peshmerga. Kurdiske flyktninger oppfatter seg alle som frihetskjempere.

Hærsjefen i Irans revolusjonsgarde, IRGC, Brigadier General Mohammad Pakpour, sa ifølge det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA at Iran angrep flere «terrorist posisjoner» med 73 bakke-til-bakke missiler og dusinvis av droner. IRGC er prestestyrets egen styrke på siden av Irans regulære væpnede styrker. De har større budsjetter og mer moderne våpen enn de ordinære styrkene.

Kommandøren for IRGCs bakkestyrker, Brigadier General Mohammad Pakpour, hevder sa at flere stillinger til «terrorgruppene» i den kurdiske delen av det nordlige Irak ble rammet og ødelagt av 73 ballistiske missiler. Foto: IRNA

Ikke bare mot Peshmerga

Ikke alle dronene var rettet mot kurdisk-iranske mål inne i Irak. Ifølge CNN skjøt et amerikansk F-15 fly ned en drone som hadde retning mot amerikanske styrker i Erbil, vel 200 km nord for Sulaymaniyah.

US forces launched the jet after tracking dozens of Iranian short range ballistic missiles headed for Kurdish positions in northern Iraq Wednesday, according to two other US officials. The initial assessment is the launches originated inside Iran, the officials said.

“This was a significant incident,” one of the officials said.

“At approximately 2:10 PM local time, U.S. forces brought down an Iranian Mojer-6 Unmanned Aerial Vehicle headed in the direction of Erbil as it appeared as a threat to USCENTCOM forces in the area,” US Central Command, which oversees the US military presence in the Middle East, said in a statement. (CNN)

Motstanden vokser

Demonstrasjonene mot regimet i Iran fortsetter for tredje uke på rad, og det er ikke bare i iranske gater motstanden sprer seg. Tirsdag spilte Iran vennskapskamp mot Senegal, på en arena i Maria Enzersdorf – Südstadt, Østerrike. Begge lagene er kvalifisert for det kommende verdensmesterskapet i Qatar. Matchen endte 1-1, men det var ikke hva spillerne gjorde på banen, det var hva Irans lag hadde på seg før kampen som var det mest oppsiktsvekkende. Observatører tok antrekket som en stor støtte til de som demonstrerer mot regimet i Irans gater.

IRGC accuses Kurds of being behind latest wave of Iran protests (Rudaw)

Iran attacks Kurdish opposition in Iraq amid mass protests at home (UPI)

KRG ignores Iran’s warnings, IRGC resumes operation in northern Iraq (Teheran Times)

Anbefalt lesning:

Dødstallene under demonstrasjonene i Iran vokser, 31 mennesker skal være drept

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.