Amerikanske fly gjennomførte natt til mandag angrep mot mål i Irak og det nordlige Syria. Angrepene var rettet mot det Pentagon kaller «iransk-støttede» styrker, og er en reaksjon på lørdagens droneangrep mot en kurdisk landsby nær det nye amerikanske konsulatet i Erbil, i det nordlige Irak.

Amerikanerne bombet våpenlagre og installasjoner, to i Syria og et i det nordlige Irak, alle knyttet til forskjellige grupperinger kjent som Hashd ash-Sha’abi (De folkelige militsene).

Specifically, the U.S. strikes targeted operational and weapons storage facilities at two locations in Syria and one location in Iraq, both of which lie close to the border between those countries. Several Iran-backed militia groups, including Kata’ib Hezbollah (KH) and Kata’ib Sayyid al-Shuhada (KSS), used these facilities. (DoD)

Det er disse grupperingene som antas å stå bak fire droner som natt til lørdag rammet landsbyen Bragh i Erbil, like ved der USA bygger et enormt nytt amerikansk konsulat.

Pressetalsmann John Kirby i Pentagon kaller det forsvarsangrep, og sier det skjer som svar på flere angrep mot amerikanere.

– USA tok nødvendige og målrettede grep for å minimere risikoen for eskalering, men også for å sende et klart og tydelig avskrekkende budskap, sier Kirby. (NTB)

Økt spenning 

Statsministeren i irakisk Kurdistan, Masrour Barazani, ba lørdag kveld om en reaksjon mot lørdagens angrep, som ikke er de første mot Erbil i år. Han stilte samtidig spørsmål ved de irakiske myndighetenes evne og troverdighet til å beskytte Irak. Denne uttalelsen kan også sees som en indirekte hentydning til Irans innflytelse i Irak.

Multiple drones hit northeast of Erbil, no casualties: sources (Rudaw)

Erbil drone attack questions Iraqi government’s power, credibility : PM Barzani (Rudaw)

US airstrikes target Iran-backed militias in Iraq and Syria (Euronews)

 

Forhåndsbestill vår nyeste bok, Et vaklende Europa, fra vårt forlag nå!

Våre VIP- og Premium-abonnenter får boken automatisk tilsendt som en del av abonnementet. Vi ber de av abonnentene som ikke la inn adresse og mobilnummer (for Postens sporing) i abonnementet, vennligst gjøre dette, eller sende informasjonen direkte til hanne@document.no.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.