Den svensk-iranske legen Ahmadreza Djalili skal ha ringt sin kone for å ta farvel, skriver svenske Amnesty. Skjermbilde YouTube.

Den svensk-iranske legen og forskeren Ahmadreza Djalali som sitter fengslet i Iran, kan snart bli henrettet. Dette opplyser Djalalis kone Vida Mehrannia, som i løpet av morgentimene tirsdag fikk en telefon fra mannen sin. – Han sa at han nok aldri får ringt meg igjen, sier Vida.

Iranske myndigheter pågrep Dr. Djalali for «samarbeid med fiendtlige regjeringer» og «handlinger til fare for nasjonal sikkerhet» så sent tilbake som i april 2016.  Den svensk-iranske legen var i landet for å delta i en serie workshops arrangert av universiteter i Teheran og Shiraz, skriver nettstedet Scholars at risk.

Djalali ble arrestert og holdt i isolasjon, før han 21. oktober 2017 ble dømt til døden på grunnlag av anklager om «corruption on earth» (ifsad fil-arz). Iranske myndigheter hevder at Dr. Djalali hadde spionert for Israel, men det har aldri blitt framlagt bevis for spionasje.

Djalali har bestridt dommen og hevdet at hans bånd til det internasjonale akademiske samfunnet er grunnlaget for rettsforfølgelsen.

Den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali skal ifølge svenske Amnestys opplysninger også ha ringt sin kone for å ta farvel tirsdag morgen. Han skal ha opplyst at han blir overført til et annet fengsel for utelukkende dødsdømte fanger.

– Det er forferdelige opplysninger, sier Ami Hedenborg, presseansvarlig i svenske Amnesty, i følge NTB.

En avmagret Djalali har tidligere forsøkt å få hjelp av svenske myndigheter. Nå håper Amnesty at den svenske utenriksministeren skal ta affære i saken.
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.