Svenske Säpo sier til Sveriges Radio at de har avverget flere iranske attentat enn det som ble kjent tirsdag.

– Vi har jobbet med flere saker der vi har, som vi bedømmer det, avverget forberedelser på slike ting, sier leder Daniel Stenling for kontraspionasje i Säpo til kanalen.

Et iransk attentat på svensk jord vil ha vidtrekkende følger, hvis myndighetene tør henge bjella på katten. Norske myndigheter turde ikke det da William Nygaard ble utsatt for et attentat. Det var journalisten Odd Isungset som oppsporet de iranske bakmennene.

Det er oppsiktsvekkende at Iran fortsatt driver slik virksomhet på svensk jord.

– Man har forberedt og bedrevet virksomhet rettet mot å kunne gjøre et slikt fysisk angrep mot noen eller noe i Sverige, sier han videre.

Tirsdag avslørte Sveriges Radio at et iransk par skal ha planlagt attentat/drap på jøder i Sverige. De ble pågrepet i 2021 og utvist året etter. Iran pleier å bli utpekt som et av landene som utgjør den største etterretningstrusselen mot Sverige.

Ifølge Stenling pågår det for øyeblikket iranske operasjoner i Sverige.

– Ja. Men jeg kan ikke gå inn i detalj om hva det handler om, for da vil jeg avsløre hva slags virksomhet vi driver med, sier han til Sveriges Radio. (NTB)

Legg til at det sitter flere svensker i iranske fengsler som risikerer dødsstraff.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.