Irans leder Ayatollah Ali Khamenei fikk seg en smell da viktige militæranlegg nylig ble sprengt i luften av «ukjente». Foto: Official Khamenei Website/ REUTERS 

Israel vil ikke sitte stille mens Iran utvikler atomvåpen og bæreraketter. Israel antas å stå bak flere, store sprengninger i Iran i senere tid. De har på det nærmeste bekreftet det selv. Resultatet er ødeleggende, og iranernes presteskap er maktesløse tilskuere.

Forholdet mellom Iran og Israel har lenge vært svært spent. Irans ekstremistiske presteskap og deres militære ledere har flere ganger uttalt et ønske om å utslette Israel.

Dette ønsket bør ses i sammenheng med at Iran lenge har arbeidet iherdig med sitt atomprogram. Israel har aldri vært i tvil om at målet er å utvikle atomvåpen som kan brukes mot Israel.

Israel har på sin side sagt klart fra om at de aldri vil akseptere at slike våpen blir utviklet av Iran.

Det har lenge vært et åpent spørsmål hvordan Israel skal klare å gjøre alvor av sine trusler om å stanse et slikt program. Det er en lang og farefylt flytur for israelske bombefly. Iran har svært oppdaterte luftvernsystemer innkjøpt fra Russland. De aktuelle målene er godt skjult og tildekket nettopp med tanke på mulige flyangrep.

Svaret på dette spørsmålet om «hvordan» har verden fått i løpet av de siste ukene. I all hemmelighet har flere  iranske anlegg blitt utsatt for massive sprengninger. Regimet har vært tilbakeholdne med opplysninger, dette er ydmykende og lite ønskelig informasjon sett med deres øyne. Ikke minst har det vært lite heldig for prestisjen at dette er gjennomført uten at regimet har kunnet løfte en finger, verken før eller etter. Regimet står maktesløse.

Men det har etter hvert sivet ut informasjon som tyder på at ødeleggelsene skal være svært store. Arbeidet ved anleggene er satt kraftig tilbake i tid. Ingen vet om det kommer flere sprengninger, Iran er fullt av aktuelle «mål».

VG har omtalt hendelsene:

«De siste ukene har det vært flere eksplosjoner og ødeleggelser på atomanlegg og fabrikker i Iran. Analytikere mener at Israel, med USA i ryggen, nå driver sabotasjer dypt inne på erkefiendens territorium.»

Slik beskriver VG skadene som er oppstått ved det viktige atomanlegget Natanz utenfor hovedstaden Teheran:

«Det var en langt viktigere del av anlegget som var ødelagt: En bygning der sentrifugene for atomkraftproduksjon holdes. Sentrifugene kan brukes til å anrike uran kan brukes i en atombombe.»

Det ble gitt mer informasjon om operasjonene:

«Avisen The New York Times siterte en anonym etterretningskilde som hevdet at «Israel sto bak eksplosjonen ved bruk av en kraftig bombe».

Iranske myndigheter så seg nødt til å gå ut med enkelte opplysninger, og innrømmet at «eksplosjonen hadde satt atomprogrammet deres tilbake med flere måneder».

Den anerkjente tyske analytikeren Fabian Hinz, forsker ved James Martin Center for Nonproliferation Studies i California, og ekspert på Irans atomprogram, sier til VG at han føler seg relativt sikker på hvem som utførte eksplosjonen.

– Jeg tror Israel står bak sabotasjen med en eller annen form for hjelp fra USA. Mossad og CIA kan ha samarbeidet, sier han i et telefonintervju.»

Hva sier Israel om påstandene om at de står bak dette? Deres «benektelse» kan vanskelig oppfattes som annet enn en bekreftelse:

«Offentlig nekter israelske myndigheter for at de står bak angrepet på anlegget i Natanz, men Israels utenriksminister Gabi Ashkenazi sa søndag: «Iran kan ikke tillates å ha muligheten til lage atomvåpen, og vi utfører handlinger det er bedre å tie om».

VG nevner flere, liknende «mystiske» branner og eksplosjoner i Iran i senere tid, og dette ses naturlig nok i sammenheng med det som skjedde i Natanz:

«26. juni: En omfattende eksplosjon i Khojir nær Teheran – stedet der Iran har sitt største anlegg for produksjon av missiler.

26. juni: Brann i et kraftverk i Shiraz, som førte til omfattende strømbrudd.

27. juni: Storbrann i Shiraz.

28 juni: Eksplosjon og brann i et kraftverk i Ahwaz og en kloringasslekkasje i en kjemisk fabrikk i Mahshahr.»

Flere amerikanske medier spekulerer nå ifølge VG i om flere av disse hendelsene er del i en hemmelighetsfull og lenge planlagt angrepsstrategi fra USA og Israel – rettet mot Irans atomprogram.

Detaljene om operasjonene får man muligens aldri. Men både for Iran og for andre land i regionen er det nok en gang blitt demonstrert at Israel er i stand til å sette makt bak sine krav.

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂