Cyberangrep mot israelske myndigheters nettsteder kan være iransk gjengjeldelse for en påstått mislykket Mossad-operasjon. Mossad skal, ifølge iranske medier, ha forsøkt å angripe Irans atomanrikningsanlegg i Fordow.

Det er ingen mulighet for å få disse påstandene uavhengig bekreftet. Teheran hevder ofte å ha avslørt Mossad-celler når det i virkeligheten ikke dreier seg om annet enn at de har arrestert lokale opposisjonelle.

Ifølge iranske medier sier den islamske revolusjonsgardens etterretningsenhet at de har arrestert et Mossad-team som forsøkte å gjøre sabotasje ved Fordow.

Videre ble det rapportert at en ansatt var bestukket og utstyrt med en datamaskin for å sabotere stedet, men at han ble tatt til fange og arrestert av revolusjonsgarden.

Fordow er Irans viktigste anlegg med hensyn til mengden sentrifuger for anrikning av uran, etter anlegget i Natanz. Det er her israelske atomeksperter mener at Iran har hatt ambisjoner om å anrike uran til 90 prosent våpennivå. Anlegget her er vanskelig å angripe fra luften ettersom det ligger under fjell.

Israelske myndigheter bekreftet mandag kveld at et stort antall offentlige nettsteder var rammet av et massivt cyberangrep.

Tidligere embetsmann hos israelske cybermyndigheter, Rafael Franko, sa at Black Shadow, som sies å være tilknyttet Iran, sto bak gjengjeldelsesangrep på diamantbørsen i helgen som et ledd i den pågående israelsk-iranske konflikten.

Han anbefalte å øke cyberberedskapen fremover, ettersom Israel er særlig utsatt i påskehøytiden.

Det spekuleres også i at dette er en iransk gjengjeldelse for det påståtte sabotasjeforsøket mot Fordow.

Iran hevder også at missilangrepene i den kurdiske Erbil-delen av Irak var rettet mot hemmelige Mossad-anlegg.

Ifølge ikke-israelske kilder lyktes Mossad i å ramme tre iranske atomanlegg mellom juli 2020 og juni 2021, og muligens andre atomrelaterte anlegg så sent som i september 2021.

Jerusalem Post: Cyberattack against Israeli sites follows reports of failed Mossad op against Iran

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.