FrP-leder Siv Jensen kritiserer Christian Tybring-Gjeddes uttalelser om president Donald Trump. Uttalelser om Trump var også en av årsakene til at Oslo FrPs fylkesleder Geir Ugland Jacobsen ble ekskludert, sier Jensen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Siv Jensen tar avstand fra Trump-uttalelser fra sin egen utenrikspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde. Han har uttalt seg i strid med «partiets linje», sier Jensen, som også avslører at uttalelser om Trump var en årsak til oppgjøret i Oslo.

På spørsmål om hvorvidt Trump-omfavnelser fra Tybring-Gjedde «har vært FrPs utenrikspolitikk», svarer FrP-lederen kontant:

– Nei, det har det ikke vært.

Siv Jensen kritiserer USAs president Donald Trump og kaller hans oppførsel de siste dagene uverdig.

– Trump må bære veldig mye av ansvaret for at dette skjedde. Han har åpenbart oppildnet til de voldelige opptøyene, sier hun til TV 2.

Jensen tror stormingen av Kongressen har sin bakgrunn i «splittelse» og «økende ulikhet og forskjell». At Trump vant for fire år siden, «handlet om at middelklassen har stått for lenge uten å få økt lønn mens de så at en liten gruppe dro av med profitten hele veien», sier hun.

TV 2 påpeker at flere politikere i FrP har omfavnet Trump, og spør Jensen hvordan hun synes det ser ut i dag.

– Jeg har aldri vært spesielt begeistret for det, verken fredsprisnominasjoner eller andre uttalelser. Det har også fått sine konsekvenser, sier Siv Jensen.

Hun retter kritikken direkte mot Tybring-Gjedde:

– Han snakker på vegne av partiet når han følger partiets linje og politikk. Når det er fortolkninger av hva som skjer i det amerikanske valget, har nok ikke det vært helt i tråd med det partiets linje har vært, sier hun.

Dagen før presidentvalget skrev Tybring-Gjedde i et Facebook-innlegg at «Verden trenger Trump»:

USA og Vesten trenger en sterk leder. En leder som evner å stå opp mot Russland, Kina og Iran. President Trump er en slik leder. Velgerne bør derfor innvilge ham fire nye år i Det hvite hus. Og la det være helt klart at USAs interesser også er Vestens interesser.

Jensen sier også at nettopp uttalelser om Trump var en av årsakene til at Oslo FrPs fylkesleder Geir Ugland Jacobsen ble ekskludert fra partiet.

– Det er jo sånn at tidligere fylkesleder i Oslo kom med noen uttalelser om Trump som vi opplevde som helt hårreisende, og var en av årsakene til at vi iverksatte prosesser i Oslo, sier hun.

– Tenk at noen har nominert Trump

I en hale til artikkelen viser TV 2 til at FrPs helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen torsdag skriver følgende på Facebook:

«Verden blir et farlig sted når konspirasjonsteorier og alternative fakta vinner over kunnskap og folkeskikk. Tenk at noen har fått seg til å nominere Trump til Nobels fredspris».

Det er imidlertid ikke lenger mulig å finne denne teksten på Bruun-Gundersens FB-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.