Tidligere Frp-nestleder Per Sandberg og Bahareh Letnes i puben sin i Halden. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Per Sandberg advarer mot destruktive krefter i Oslo Frp. Han ber de som ønsker å trekke Frp i nasjonalistisk retning om å finne seg et annet parti.

Partileder Siv Jensen ønsker ikke å kommentere den tidligere nestlederens uttalelser, men ber alle om å innordne seg flertallet, skriver Dagbladet.

Per Sandberg er bekymret over situasjonen i Oslo Frp, hvor krefter arbeider for å trekke partiet i en mer nasjonalistisk retning.

– Partiet og ledelsen får ikke arbeidsro når Oslo ikke følger den tråden landsmøtet har lagt opp til. Retningen til partiet ble enstemmig vedtatt på sist landsmøte. Så kan man godt ønske endringer, men akkurat nå er alle tillitsvalgte bundet av retningen til partiet, sier Per Sandberg.

«Nasjonalistisk tankegods» har ikke noen plass i Frp, fastslår Sandberg.

– De kan kalle det nasjonalkonservatisme eller nasjonalliberalistisk eller hva de vil. De som ønsker dette hører ikke hjemme i partiet.

Situasjonen i Oslo er ikke ny, men «motkreftene i Oslo står opp mot partiet uansett, sånn har det vært siden Frp gikk i regjering i 2013. De var mot regjeringen hver dag vi satt i den og de gledet seg da vi gikk ut. Det er destruktive krefter», sier Sandberg.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fra Oslo tok i fjor høst til orde for å endre partiets ideologi i nasjonalkonservativ retning. Han fikk støtte fra fylkesleder Geir Ugland Jacobsen for en dreining som har blitt kalt «nasjonalliberalistisk».

Oslo-partiet har sendt en resolusjon til videre behandling i landsstyret og landsmøtet som tar sikte på å gjøre Frp til et «nasjonalistisk fyrtårn» i Europa, og vil blant annet at Frp skal stille ultimatum til regjeringspartiene om null kvoteflyktninger.

En annen som har støttet denne linjen er tidligere leder Carl I. Hagen. Han sikter seg nå inn på tredjeplassen på Frps Oslo-liste til stortingsvalget.

– Carl I. Hagen har vært lite konstruktiv siden han ga fra seg klubba og det har vært et problem for Siv. Carl har mye av ansvaret for at Oslos tillitsvalgte ser ut som de gjør og at de ikke klarer å komme seg videre, sier Sandberg.

Siv Jensen vil ikke kommentere uttalelsene til Sandberg overfor Dagbladet, men understreker at det er legitimt å påvirke partiets retning.

Jensen mener Frp har et storbyproblem mer enn et spesifikt Oslo-problem, og viser til tilsvarende utfordringer i Bergen og Trondheim.

Hun tror grunnen er sammensatt, men at det har å gjøre med at demografien har endret seg. Hun påpeker at Frp nå står sterkere langs kysten og i distriktene.

Partilederen utdyper om demografien:

– Det er andre folk som flytter inn til Oslo. For en del år siden hadde Oslo en mye høyere andel eldre innbyggere, sier Jensen som også viser til at den etniske sammensetningen i byene har endret seg.

Jensen mener partiet må henvende seg til innvandrermiljøene:

– Ikke minst fordi mange av dem er kremmere og gründere og opptatt av mange av de samme tingene som Frp.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.