Det er ikke lenge siden: På landsmøtet 4. mai kunne Siv Jensen og Per Sandberg omfavne hverandre.Sandberg kunne ved først blikk forveksles med Elton John. All klemming og kyssing har en pris den dagen man ikke er fullt så gode venner. Sandberg eks-kone forfattet den udødelige replikken om eksen da hun advarte politiet: Fremmed makt har flyttet inn til statsråden.Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

Det er bare å sette seg godt til rette og finne frem popcornet. For nå har Carl I. Hagen og Per Sandberg barket sammen i det som kan bli en herlig sluggerfest «på lokalet». For ingen kan bli mer bitre fiender enn gamle venner.

Forholdet mellom de to FrP-veteranene har etter sigende vært litt opp og ned i mange år. Den gjensidige respekten for den andres styrke, og (noenlunde) felles politiske målsetninger, har uansett holdt dem begge mer eller mindre i tøylene overfor hverandre.

Men nå brettes ermene opp for frisk fight.

Hagen har fått nok

Per Sandberg har som kjent levert en del oppsiktsvekkende krumspring både i og utenfor politikken det seneste året. Etter enkeltes mening toppet det hele seg da han for noen dager siden meddelte at vi alle kan se frem til det han kaller et «brutalt politisk comeback». Han supplerte med å si at hans politiske ideer og synspunkter «trengs mer enn noen gang».

Dette falt i særdeles dårlig jord hos tidligere partileder Carl I. Hagen. Nå hadde han åpenbart fått mer enn nok av denne fyren. Derfor fyrte Hagen løs mot Sandberg på Facebook. Og han sparte ikke på konfekten, denne salven er det gammel Hagen-klasse over:

    Carl I. Hagen: Ser at Per Sandberg mener at FrP trenger hans ideer. Det er nytt for jeg kan ikke erindre at han noen gang har lansert noen såkalte nye ideer eller synspunkter. Bortsett fra nå hvor partiet bør omfavne Iran. Tror ikke det vil løse partiets problemer som skyldes helt andre forhold, som mangelfull oppfølging av egen politikk.

I innlegget fra Hagen ligger det ikke bare en syrlig kritikk mot Per Sandberg, men også en ganske tydelig brodd mot eget parti.

Sandberg med kort lunte

Per Sandberg er imidlertid ikke kjent for å være en type som saktmodig vender det annet kinn til når noen fiker til ham. Det tok derfor ikke lang tid før han bjeffet småhissig tilbake i en kommentar under Hagens Facebookinnlegg:

Carl! Du har sannelig ikke fulgt med i timen. At du fremmer de samme ideene i dag som for 30 år siden er ikke nytenking, tror oppslutningen i Oslo taler for seg. FrP har fulgt opp FrPs politikk innenfor de muligheter som eksisterer med valgresultater, på Stortinget og i Regjering. Du har ikke registrert noe forslag eller nytenking fra andre enn deg selv, det forteller vel bare at du ikke har «vært tilstede», eller lest partiets prinsipp og Handlingsprogram.

At du heller vil sitte i opposisjon, og studere meningsmålinger, uten politisk innflytelse, det vet vi. At du fremmer påstander om omfavnelse vitner bare om du kun er full av fordommer og ikke evner å lytte til andre enn deg selv, dessverre

Sandberg tilbake til FRP?

Tonen er virkelig satt mellom de gamle partivennene, og det minner ikke om gamle-karas joviale koseprat i rorbua. Man kan notere seg at i tillegg til å hamre løs på Hagen personlig, ser Sandberg ut til å ville markere seg på «partiets side». Han forsvarer partiets rolle i storting og regjering, en rolle Hagen er kritisk til.

Er dette kanskje et signal om hvor Sandberg ser for seg at hans bebudede «brutale comeback» skal finne sted? Ønsker han rett og slett å tre inn i sitt gamle parti, og gjøre en «ny karriere» der? I så fall kan han antagelig vente seg en tøff motbakke før han er på plass på gamle høyder, skal vi dømme etter den nåværende partiledelsens holdning til Sandberg gjennom det seneste året. Det er få der som trygler om at han skal gjøre «comeback» som noe som helst.

Sandberg og Giske: Felles skjebne, felles trøst?

Det er både fristende og naturlig å trekke en ørliten parallell mellom Per Sandberg og Trond Giske. De er begge forhenværende tungvektere i hvert sitt parti, de sitter nå på sidelinja og er mer eller mindre utfryst av sine tidligere kolleger i partiledelsen.

Samtidig har de det til felles at de fortsatt mener å ha noe ugjort i norsk poltikk. De planlegger hvert sitt store comeback. Deres felles trønderske røtter gjør ikke parallellen mindre. Hvem vet, kanskje kan de to danne et hemmelig og privat nettverk for utveksling av «comeback-strategier»?

Det er faktisk ikke helt utenkelig at både Sandberg og Giske kan lykkes med å etablere seg høyt oppe i politikken igjen, selv om det nok kan ta en viss tid, og selv om det like gjerne kan gå helt skeis for dem begge.

Det som taler til deres fordel, er at de sogner til partier som befinner seg i dyp krise. I slike partier kan krav om endringer i ledelsen brått kan skape den type tomrom som gjør det mulig for gamle rever å manøvrere seg inn i posisjon. De kjenner spillet, og de vet hvilke tråder som skal trekkes i. Dessuten har de begge gode nettverk i ryggen, både i eget fylke og rundt om i landet. Til slutt besitter de i en god porsjon av den rå og «bøllete» stilen som ofte er et vinnerkort i maktkamper innad i partier.

I første omgang kan vi med spenning se frem til nye runder i bataljen mellom Sandberg og Hagen. De har begge to fått seg en tøff motstander.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.