Per Sandberg sier i et intervju med NTBs Jon Even Andersen at det var personangrepene som gjorde at han takket nei til å overta som justisminister. Ikke arbeidsbyrde eller ansvar.

Sandberg synes politikken har tatt feil retning:

– Vi har fått en annen type debatt de siste fem, seks årene som jeg kanskje har vokst fra. Det er blitt mer personangrep og mindre diskusjon om politikk. Jeg begynner å bli litt satt der. Dessuten er jeg møkk lei av at det stadig dukker opp gamle sitater fra meg, sier Sandberg til NTB.

Sandberg nevner et annet moment: At barna til politikere følger med på sosiale medier. De får en belastning overfor venner og nærmiljø som det ikke tas hensyn til.

– Skulle jeg igjen velge å gå inn i de tøffe debattene som det er innen justisfeltet, samtidig som jeg har en familie å ta vare på med barn som vokser opp og som følger med på sosiale medier? (NTB)

Liv og lære

Sandberg mener journalister og politikere sier en ting og gjør noe annet:

– Sosiale medier, journalister og politikere påvirker dette. På den ene siden er politikere og journalister opptatt av at vi skal ha en anstendig debatt – samtidig fyrer vi opp under en uanstendig debatt, mener han. (NTB)

Men når han skal gi eksempler velger han å nevne både Hareide, Støre og Listhaug i samme åndedrag. Til å være FrP’er er det noe merkelig. Det er ingen tvil om hvem det var som fikk gjennomgå. Senest torsdag morgen hadde NRK et intervju med den nye justisministeren Tor Mikkel Wara der gjennomgangstemaet var: -Vil du si det samme som Listhaug? Eksemplet med pedofile som ble kalt «monstre» ble nevnt. Wara forklarte at det er politikeres plikt å snakke så folk forstår det. Men han sørget for å si at han har sin retorikk og Listhaug sin. Listhaug ble revet i filler av opposisjonen og et samlet mediekorps og til slutt trakk også statsministeren seg tilbake. Alt pga en facebookmelding.

Vi ser samme tendens i USA: Sosiale medier er blitt en arena hvor uttalelser blåses ut av proporsjoner. Noen – venstresiden – mener de har monopol på anstendighet.

– Både Ap-leder Jonas Gahr Støre, KrF-leder Knut Arild Hareide og Sylvi Listhaug har fått mye juling i det siste. Det må gjerne være tøffe debatter, men problemet er at det går på person, ikke hva man står for gjennom ideologi og ståsted. Det skaper i hvert fall ikke grobunn for rekruttering til politikken, sier Sandberg. (NTB)

Personliggjøring

Sandberg påpeker at det er personen som angripes, ikke politikken og ikke parti eller regjering. I tilfellet Listhaug var det også intensjonen. Man foretok en slutning fra ett utsagn og til noe helt annet: Utøya. Svært få forsøkte å påpeke at denne slutningen fantes inne i hodene på de som gjorde den.

– Men sånn er det blitt i debatten nå. Det er ikke justisministeren som gjennomfører politikken, men personen. Det er ikke fiskeriministeren, men Per Sandberg. Og jeg understreker – regjeringens politikk, som gjennomføres av tre partier og etter føringer og vedtak fra Stortinget. Men like fullt er det personene som blir angrepet, sier han. (NTB)

NTB trekker frem at Sandberg selv har kommet med uttalelser som har vakt sterke reaksjoner, som da han i februar 2015 sa at KrF hadde medansvar for at ungdommer sluttet seg til IS og begikk massedrap og voldtekter.

Det er bare venstresiden som har lov til å rette slike anklager, mot FrP. Sandberg forsøkte å ta igjen mot KrFs Dagrun Eriksen som hadde beskyldt FrP for å trekke innvandringskortet:

– Det er den samme uansvarlige retorikken fra KrF som har et meget stort ansvar for at tusenvis av unge mennesker født og oppvokst i Norge lever i frykt for tvangsekteskap, lever i frykt for kjønnslemlestelse. KrF har et enormt ansvar, kontret Sandberg.

Men så trakk Sandberg linjen til IS og da sprakk det for venstresiden: KrF-Hareide etter Sandberg-sjokk: – Ødeleggende for samarbeidet

– Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at flere titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag.

Knut Arild Hareide gikk i fistel og påtok seg den samme anstendighetskappen som han gjorde overfor Listhaug. Mediene kommenterer ikke at Hareide bruker anstendighet som politisk våpen.

Det er bare én side i det politiske Norge som får bruke dette våpenet. Det er dette som er blitt sakens kjerne, ikke politikken.

Det er interessant at i begge tilfeller var det å peke på ansvaret for IS som fikk venstresiden og mediene til å gå fra konseptene.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Les også

-
-
-
-
-
-
-