KrF har sveket Regjeringen og har samtidig tillat seg en oppførsel mot enkelte FrP-politikere som er ganske uhørt. I helgen bøllet Knut Arild Hareide (KrF) mot innvandringsminister Sylvi Listhaug (FrP), og i februar for ett år siden opptrådte han som tante Sofie og Margrethe Munthe i en og samme person i et utfall mot Per Sandberg (FrP). Med påtatt streng mine kunngjorde han at Nå er det nok!. Per Sandberg (FrP) hadde tillatt seg å ansvarliggjøre KrF for virkningene av den åpne dørs politikk.

KrF har et meget stort ansvar for at tusenvis av unge mennesker født og oppvokst i Norge lever i frykt for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. KrF har et enormt ansvar for at vi rekrutterer titalls unge mennesker som er født og oppvokst i Norge og reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner. Driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det KrF som har ønsket og resultatet ser vi i dag.

Den gang deltok mediene i ramaskriket. Sandberg forulempet Hareide og partiet på det groveste. FrP viste igjen sitt sanne ansikt. Hareide kunne svinge svøpen over Sandberg med full backing fra mediene.

Er det noen av dem som «husker» hva som blir sagt og ser det opp mot det som kommer frem? Nå diskuterer man barneekteskap i Norge! Så kanskje resultatene begynner å bli tydelige nok også for Hareide og hans partivenner? Skjønt det er lite som tyder på det i det offentlige ordskiftet, og på den måten KrF behandler sine samarbeidspartnere i Regjeringen.

Det er vanskelig for Hareide å være trofast fordi han har en beiler han ikke kan motstå; Aps leder Jonas Gahr Støre. Og det skal sies at Støre virkelig har gjort sine hoser grønne for Hareide og hans kristne velgere. For det gikk ettertrykkelig opp for Ap etter valgnederlaget i 2013 at kristne velgere kan være en maktfaktor.

Kristen-Norge var både oppgitt og frustrert over de rødgrønnes hardhendte og detaljerte avkristningspolitikk. De hadde fått nok av et avkristningsprosjektet som gikk så langt at man faktisk krevde umiddelbar stopp på å synge bordvers i klasserommet. Ikke rart kristne velgere mobiliserte for et skifte.

Ap ble tatt på sengen og forbauselsen gikk helt til topps i Ap. Etter Aps valgnederlag innrømmet Raymond Johansen (Ap) at han var overrasket over mobiliseringen blant de konservative kristne. Raymond Johansen ville forhindre at denne gruppen skulle få ytterligere eierskap til kristen verdidebatt, og han varslet derfor stilendringer hos Ap. Stilendringene kom som bestilt da den påtroppende Arbeiderparti-lederen snakket som en prest straks han var utpekt som ny leder.

Avisen Vårt Land skrev om Jonas Gahr Støres tro og tvil noen uker før han ble partileder, og valgte overskriften «Inntar Aps ledermakt med tvil og tro» (24.05. 2014.) Samme uke foretok Støre sin første reise som utpekt partileder. Han dro ikke til et typisk Ap-stevne, men til Trondheim for å ta del i bispemøtets åpne seminar i Erkebispegården. Her snakket Støre i religiøse vendinger om sin tro og sin tvil.

-Politikk er menneskers verk. Men selv er jeg et produkt av tvil og tro. Og det tar jeg inn i min gjerning som politiker.

På spørsmål om han delte Raymond Johansens erkjennelse om at Ap har provosert kristenfolket i verdisaker, fortsatte Støre å svare som en geistlig og ikke som en Ap-mann.

-La meg snakke for meg selv. Vi bør omgås spørsmål om tro og tvil og de dypere verdiene om livet med bønnhørlig respekt. Og nærme oss det med den ydmykhet vi selv vil bli mottatt med, svarer Støre.

Sist sommer debuterte Støre på kristenstevne . Da var han i Sarons dal sammen med Hareide og snakket om tro. (Statsminister Erna Solberg (H) var med i opptak på video).

Ap har gjort kristenleksa si. Nå er det Hareides tur til å kvittere, og han skuffer ikke – Ap altså. Dagens KrF-leder har glemt gårsdagens oppgjør med mobbekulturen som ble annonsert fra Stortingets talerstol av daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF). I helgen valgte Hareide å bruke talerstolen på KrFs landskonferanse til å mobbe statsråd Sylvi Listhaug (FrP), og mobbingen ble tatt godt imot av partikolleger som satte latterdøra på vid vegg.

knarvik.hareideIllustrasjon: Knut Arild Hareide snakker fra en moralsk overlegen posisjon når han refser FrP og Sylvi Listhaug. Men det kan være han forregner seg. Hvis Hareide hadde hatt rett burde det gitt uttelling på meningsmålingene. Det gjør det ikke. Er det et kommunikasjonsproblem, eller er folket også på ville veier? Eller kan det være at folk misliker at Hareide drar med seg religionen inn i politikken og blander den på en måte folk finner usmakelig? Tegning: Thomas Knarvik.

Å mobbe kvinnen på Regjeringens uriaspost er dobbelt ynkelig fordi Hareide ikke bare mobber en samarbeidspartner, men en samarbeidspartner som har fått ekstra hard medfart fordi hun forsøkte å effektuere et stortingsvedtak Hareide selv har vært med på.

-Det er bra at ekstremvêret «Tor» har løya. Men eg veit ikkje om ekstremvêret Sylvi Listhaug har løya heilt enno. (Latter fra salen)

Hareide m.fl. unndrar seg alt ansvar hva gjelder det dårlige samarbeidsklimaet med FrP. De ser ingen bjelke i eget øye. Alt er Listhaug og FrPs skyld.

-Det er ikkje tvil om at Sylvi Listhaug ikkje har hatt ein samarbeidsmodell opp mot KrF. Og det er med på å skape ein avstand, sa Hareide.

Geirmund Lykke fra Trondheim KrF fulgte opp.

-Mange ledende politikere i FrP opptrer og uttaler seg på en sånn måte at det skaper veldig negative reaksjoner i vårt parti, og det tror jeg ikke at mange av oss ønsker skal videreføres utover denne perioden.

KrF forstår nok utmerket godt at det er deres egen opptreden som skaper veldig negative reaksjoner, men poenget er at et «ekstremvær» av en partner vil gjøre det lettere å bryte ut og dra sin kos – med æren i behold.

«I Oppland KrF ser vi gjerne et samarbeid med Ap og Sp» – dette er KrFs fylkesleder i Oppland sine ord. Hareide og co er blitt overraskende åpne om et formalisert samarbeid med Ap som trolig vil gå helt inn i regjeringskorridorene – det er enestående i norsk politisk historie.

I Trondheim har Rita Ottervik (Ap) invitert både MDG, SV, V, KrF og Sp inn i formannskapet. Høyre og FrP er dermed blitt helt isolert. Det spørs om dette er oppskriften Ap har tenkt å bruke sentralt også. Men mye kan skje frem mot 2017. Alt er åpent og ingenting er så troløst som folkemeningen – kanskje bortsett fra KrF.