Edvard Bull (1881-1932) som i 1927 ble valgt til APs nestformann, og som i 1928 ble utenriksminister, utga i 1923 boka Kommunisme og religion. Her skriver (side 34) historikeren og arbeiderpartimannen om hvordan AP skal avkristne landet, drive en hensynsløs kirkepolitikk og slåss uforsonlig mot den bestående lutherdom.

Vi skal gjøre skolen verdslig, liksom sykepleien og begravelsen og ekteskapet og fødselsregistreringen. Vi skal slåss uforsonlig mot den bestående lutherdom som andre fordummende sekter. Vi skal ha en pågående og hensynsløs kirkepolitikk

Den revolusjonære lederen av Mot Dag – Erling Falk, som også var tilknyttet AP på denne tiden, skal ha gitt AP en oppskrift på å ødelegge kirken:

Behold statskirken og bruk den som politisk middel. Bruk liberalteologien som gissel for å tømme kirken for innhold. Når den er blitt blodløs og kraftløs, da kan den få sin frihet.

(Jeg har ikke funnet noen primærkilde på sitatet, og vet egentlig ikke hvor Erling Falk skrev dette. Kanskje er det bare et rykte, vel – så tar jeg en Stanghelle i dag).

Edvard Bull og Erling Falk viser at APs avkristningsprosjekt har lange tradisjoner i AP. APs avkristningspolitikk er slett ingen myte slik partisekretær Raymond Johansen hevdet etter valget i fjor høst (Vårt Land, 21. 10. 2013). Omtalt på Document

Raymond Johansen sa i forbindelse med valgnederlaget at han også var overrasket over mobiliseringen blant de konservative kristne foran valget. Raymond Johansen ville forhindre at de konservative kristne skulle få ytterligere eierskap til kristen verdidebatt, og han varslet derfor stilendringer hos AP.

Partisekretærens ord fra oktober stiger fram på nytt – når man nå leser intervjuer med påtroppende AP-leder Jonas Gahr Støre. Han var denne uken på bispemøtets åpne seminar i Erkebispegården i Trondheim. Her snakket Jonas Gahr Støre om noe jeg tror vi skal få høre mye av i tiden fremover; hans tro og tvil. Vårt Land skriver 24.05.

Jonas Gahr Støres første reise som utpekt partileder var ikke til et typisk AP-stevne. Han dro til Nidaros og snakket om kristenarv.

Og det er ingen tvil om at retorikken til kommende AP-leder tilpasses de kristne grupper partisekretær Raymond Johansen ønsker å nå.

-Politikk er menneskers verk. Men selv er jeg et produkt av tvil og tro. Og det tar jeg inn i min gjerning som politiker, sier Støre foran Erkebispegården i Trondheim.

På spørsmål om Støre deler Johansens erkjennelse om at AP har provosert kristenfolket i verdisaker, svarer Støre enda en gang i religiøse vendinger om tro og tvil.

-La meg snakke for meg selv. Vi bør omgås spørsmål om tro og tvil og de dypere verdiene om livet med bønnhørlig respekt. Og nærme oss det med den ydmykhet vi selv vil bli mottatt med, svarer Støre.

Siri Wahl-Olsen i Adresseavisen skriver 22.05. at Støre vek unna et direkte spørsmål fra en av prestene i salen om sin tro.

Gahr Støre ville ikke uttale seg offentlig om «bunnplanken» i tilværelsen, om det han har med seg av tro og tvil. – Dere får ta meg som jeg er, svarte han.

Støres retorikk klinger kanskje godt i konservative, kristne ører, men realpolitisk varsler Støre at alt er ved det gamle både hva gjelder homovigsel og politiske allianser.

-Når to mennesker ønsker å bli forenet i kirken, skal kirken la dem bli det.- Da skal vi gjerne rope halleluja, sa han.

Om vennskapet med SP og SV har Støre dette å si

-Jeg skal ikke bruke én dag på å snakke det ned. Det er en historie som står seg godt. For vi leverte gode resultater.

Det er selvfølgelig fint at Støre er åpen om både tro og tvil, men ingen utenfor AP bør være i tvil om at Støres nye talemåter er tenkt brukt slik partisekretær Raymond Johansen har varslet; AP vil selv ha eierskap til den kristne verdidebatten og slik kapre kristne velgere.

Edvard Bulls og Erling Falks uforsonlige stil er hos dagens påtroppende AP-leder byttet ut med ytringer om tro og tvil. Det gjenstår å se om konservative kristne lar seg lokke av Støres nye formuleringer, eller ser de at Bull og Falks avkristningsprosjekt varer ved bak Støres elegante form?

 

«Dialog-Jonas» Adresseavisen, 22.05.2014 (Papirutgave).

«Inntar APs ledermakt med tvil og tro» Vårt Land, 24.05.2014 (Papirutgave).

Vårt Land: Kommende Ap-leder snakker fram KrF og Venstre

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂